Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahhoz hogy egy második hullám elkerüléséhez a kollektív immunitás elégséges legyen, az emberek 70 százaléknak immunisnak kellene lennie. Ettől nagyon távol vagyunk" - mondta a francia hírügynökségnek Simon Cauchemez, a Pasteur Intézet kutatója, aki a francia közegészségügyi szolgálattal és a tudományos akadémiának megfelelő CNRS-szel közösen, matematikai modellezések alapján készített tanulmány egyik szerzője. Véleménye szerint egy jelentős második hullám elkerülése érdekében a karantén feloldása után is szükség lesz óvintézkedésekre.

A korlátozásokat május 11-től oldhatják fel

Hasonló perspektívát vetített elő vasárnap Edouard Philippe miniszterelnök, amikor jelezte, hogy a kormány május 11-től csak fokozatosan oldja fel a jelenlegi szigorú kijárási korlátozásokat, s a "karantén után és valószínűleg még hosszú ideig nem lesz olyan a franciák élete, mint korábban volt".

A lakosság alacsony szintű fertőzési szintje a tanulmány szerint magának a karanténnak köszönhető. Míg március 17. előtt egy vírushordozó átlagosan 3,3 embert fertőzött meg, jelenleg ez a szám 0,5.

A karanténintézkedések elődleges célja a vírus terjedésének lefékezése annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen ellátni egy időben valamennyi intenzív ápolásra szoruló súlyos beteget.

A statisztikák és modellezések alapján készült becslés szerint a franciák megközelítőleg 5,7 százaléka, mintegy 3,7 millió lakos esik át a fertőzésen május 11-ig. A kutató szerint azonban mindegy, hogy 6, 10 vagy 20 százalékos az arány, miután azon nem változtat, hogy "messze lesz attól a 70 százaléktól, ami ahhoz lenne szükséges, hogy problémamentes legyen a karantén feloldása".

Durva különbség a férfiak és nők halálozási kockázata között

A becslés szerint egyébként a fertőzöttek 2,5 százaléka igényel kórházi ellátást, és 0,5 százaléka hal bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.
"A halálozás korosztályonként és nemenként változó. A férfiaknál ötven százalékkal nagyobb a halálozási kockázat fertőzés esetén, mint a nőknél, és ez a különbség nő az életkorral" - hívta fel a figyelmet a szakember.

A karanténnal lehetővé vált a járványgörbe tetőzésének ellapítása, de a tetőzés nagyon magas szinten van - emlékeztetett Olivier Véran egészségügyi miniszter kedden a France2 köztelevízióban. "Ez nem is egy csúcspont, hanem egy fennsík, amelynek időtartama változhat" - tette hozzá. Úgy vélte, hogy még nem beszélhetünk a tetőzés végéről.

Csökken az intenzíven lévők száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 531-gyel 20 796-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 547 után, és folytatódott a kórházi betegek számának csökkenése - közölte kedd este a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse az MTI szerint.

Kórházban 387-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a hétfői 444 után, és ezzel 12 900-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 7896-an vesztették életüket - 144 új halálesetet jelentettek az előző napi 103 után.

A járványügyi illetékes megerősítette, hogy 13. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 5433-an fekszenek, de a szám még mindig magasabb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

Halasztják a nem sürgős műtéteket

Jérome Salomon emlékeztetett arra, hogy a francia egészségügy a járvány kezdetén 5 ezerről 10 ezerre növelte az intenzív ágyak számát, "amiről senki nem gondolta, hogy lehetséges". Hozzátette, hogy ez a kapacitás ugyanakkor hosszú ideig nem tartható, hiszen annak köszönhető, hogy a nem sürgős műtéteket a kórházak elhalasztották.

Kórházban hétfő este 30 106 fertőzöttet kezeltek, ami 487-tel kevesebb, mint az előző nap. A kórházakban hetedik napja csökken a betegek száma.

"A vírus terjedése még mindig magas szinten van, ezért muszáj óvatosnak maradni. Amit most teszünk, az határozza meg, hogy május 11-én, a kijárási korlátozások feloldásakor hány beteg lesz az intenzív osztályokon" - hívta fel a figyelmet az illetékes.

Az elmúlt 24 órában 1772-en hagyhatták el a kórházakat, és ezzel március 1. óta a kórházakból gyógyultan távozók száma 39 ezer fölé emelkedett. A regisztrált fertőzöttek száma 117 324, ami 2667-tel több, mint 24 órával ezelőtt.