Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor októberben felpörgött a koronavírus-járvány második hulláma Oroszországban, a moszkvai hármas számú klinika vezetői utasították a dolgozókat, hogy oltassák be magukat az augusztusban engedélyezett Szputynik V. oltással, amelynek tömeges használata december második hetében kezdődött - kezdi beszámolóját az orosz orvosok kétségeiről a vakcinával kapcsolatban a Moscow Times. (Ennek az az oltásnak a használatáról tárgyal a magyar kormány is.)

Ez jellemző példa arra, hogy intézik a dolgokat Oroszországban, miközben a Moscow Timesnak nyilatkozó egészségügyiek, orvosok, ápolók és szociális munkások vagy szkeptikusan, vagy elutasítóan viszonyulnak a Szputnyik V-höz.

Vannak köztük olyanok is, akiket főnökeik egyszerűen kirúgással fenyegették meg, ha nem oltatják be magukat. Az általános szabály egyébként az országban 2019 óta az, hogy az oltások nem kötelezőek.

Rossz viszony

Az orosz vakcina fogadtatásáról a gyors engedélyezés óta több felmérés is készült, amelyek szerint az orvosok legalább fele nem akarja, hogy ezzel beoltsák, negyedük viszont elfogadja az oltást.

A legfőbb magyarázat az, hogy a készítményről kevés az elérhető megbízható információ és még azt megelőzően engedélyezték a hatóságok a használatát, hogy befejeződtek volna vele a tömeges tesztelések.

Van azonban egy további tényező is, nevezetesen az, hogy az egészségügy elhanyagolása miatt az ágazat szereplői hosszú idő óta rossz viszonyban vannak a kormánnyal, illetve a hatóságokkal. Például 70 százalékuk nem hiszi el a hivatalos koronavírus-statisztikát és külön listát vezetnek azokról az egészségügyiekről, akik a járványban vesztették el az életüket.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ha az orvosok ellenállnak az orosz vakcinának, akkor nehéz lesz meggyőzni az átlagembereket arról, hogy érdemes ezzel beoltatniuk magukat.