Koronavírus: szakértők nem hiszik el a cseh válságkezelés számait

Mintegy 1130 milliárd korona (15 255 milliárd forint) értékű intézkedéseket hozott eddig a cseh kormány a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére, ami a cseh bruttó hazai termék (GDP) 20,4 százalékának felel meg - közölte a cseh pénzügyminisztérium. Néhány cseh gazdasági szakértő bírálta, illetve kétségbe vonta a minisztériumi statisztika hitelességét az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. május 12. kedd, 18:26
Fotó: Getty Images

A pénzügyminisztérium szerint a közvetlen pénzügyi támogatások összege 255,2 milliárd korona (3445,2 milliárd forint), az adóbefizetések elhalasztásának értéke 22,2 milliárd korona (299,7 milliárd forint), míg a bankok által nyújtandó kölcsönökre vállalt állami garancia értéke 851,5 milliárd korona (11495, 25 milliárd forint).

Az összesítés nem tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyek értékét nehéz pontosan meghatározni, mint például a kamatfizetések moratóriuma vagy a szociális támogatások emelése - jegyezte meg a tárca.

Alena Schillerová pénzügyminiszter a Twitteren azt állította, hogy más európai országokkal összehasonlítva Csehország nem áll rosszul a támogatás volumenének terén. A közvetlen támogatás értéke Németország után az egyik legnagyobb és hasonló a helyzet az állami garanciavállalás terén is - jegyezte meg Schillerová a Twitteren.

Csehország az ígéretek terén nagyon jól áll, a valóság azonban ennél jóval rosszabb - kommentálta a pénzügyminisztérium kimutatását Helena Horská, a Raiffeisen Bank legfőbb gazdasági szakértője.

Jakub Seidler, az ING Bank fő gazdasági szakértője szerint a táblázatból hiányzik, hogy a kormány mikor fizeti ki a támogatásokat, illetve mikortól vehetőek igénybe a banki garanciák. Az időtényezőt rendkívül fontosnak nevezte.

A cseh kormány javaslatára a parlament jóváhagyta, hogy az állami költségvetés idei hiánya a tervezett 40 milliárd koronáról 300 milliárd koronára emelkedik. A hiányt a kormány állampapírok kiadásából kívánja fedezni. Andrej Babis miniszterelnök szerint a cseh állam eladósodása nagyon alacsony, ezért az állampapírok eladása nem okoz semmiféle problémát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.05.12 18:33

Megnyugtató, hogy a cseheknél is vannak sokkal jobban hozzáértők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html