Koronavírus: tovább terjed a fertőzés

Csehországban is megjelent az új koronavírus, rögtön három beteget is találtak az MTI beszámolója szerint.
Szepesi Anita, 2020. március 1. vasárnap, 17:23
Fotó: Getty Images

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány.

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban, míg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő Milánóban jár egyetemre és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye.

Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki az új koronavírust. Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.

A miniszter szerint mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban.

Adam Vojtech elmondta, hogy a mostani hét végén 13 személyt vizsgáltak meg cseh orvosok, és három személynél volt pozitív az eredmény.

Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak. A miniszter hangsúlyozta: a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet és nincs semmi ok a pánikra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.03.02 01:05

@szabobalazs47:
Bár igazad lenne! De nincs.
A koronavírus esetében két probléma van.
Egyrészt a halálozási arányt a felgyógyultakkal kell összevetni. A lezárt esetek relevánsak. A megbetegedettek számához viszonyítani önbecsapás mindaddig, amíg a járvány nem múlt el. Sajnos várhatóan a most még "csak" betegek közül is nem kevesen meghalnak.
Így az adatok bizony sokkal rosszabbak, eddig 100 felgyógyultra kb 9 haláleset jut. Valószínűleg javít a számon, ha figyelembe vesszük, hogy talán nem mindenkiről derül ki, hogy valószínűleg koronavírussal fertőződött, lábon hordta ki. De ezt nem tudjuk mennyi.
Azt tudjuk, hogy a kiszűrt koronavírusos betegek 19%-a kerül súlyos-kritikus állapotba! Ez messze több, mint az influenza esetében.
És itt jön a második probléma!
Ha kialakul a pandémia (tömeges járvány), akkor a kórházakat elárasszák a betegek, akik intenzív kezelésre szorulnak. Vajon lesz-e erre kapacitás?
Számoljunk!
Azt tudjuk, hogy a koronavírus inkább fertőzőbb, mint az influenza...
Amikor Magyarországon kitör az influenza járvány, akkor annak csúcspontján egyszerre 80-100 ezer beteg is van. Ez azt jelenti, hogy a magyar egészségügynek egyszerre kb 15-19 ezer kritikus állapotú beteget kell tudnia ellátni! Ez megoldható lenne? Szerintem még nem ilyen leamortizált egészségügynek sem!
Még egy különbség! A koronavírusos betegek gyógyulása átlagosan 3-4 hétig tart. Ezzel szemben az influenzából 8-10 nap alatt kigyógyulnak a betegek.
Ebből azt gondolom, hogy még a 15-19 ezer egyidejű intenzív ápolási igény is elég optimista becslés.
Ha pedig ennyi kritikus állapotú beteget nem tudsz ellátni, akkor a halálozási arány emelkedni fog, talán nem is keveset.

Ez szerintem egy reális megközelítése annak a pesszimista, de nem valóságtól elrugaszkodott verziónak, ha tényleg elszabadul a járvány.
Ezért van az, hogy minden ország próbálja minden erejével kordában tartani a megbetegedések számát, akár a gazdaságra katasztrofális hatású karanténnal is. Mindenki tud számolni, például az olaszok is. Csak addig lesz ilyen "alacsony" a halálozási arány, amíg a megbetegedések száma nem szabadul el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.03.01 23:57

@szabobalazs47:
k: 3%
i : neh@ny tized %
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szabobalazs47, 2020.03.01 18:18

Mindeközben a korona-vírust százszorosan leköröző influenza a korona-vírus árnyékában ellenőrizetlenül, publikálatlanul és könyörtelenül tarol, sokszoros halálozási rátával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html