Trump megfenyegette az Egészségügyi Világszervezetet

Donald Trump elnök már azt fontolgatja, hogy az Egyesült Államok végleg kilép az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kötelékébéől.
Csernátony Csaba, 2020. május 19. kedd, 07:14
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok április közepén függesztette fel az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott támogatást, Donald Trump elnök most még tovább menne.

Az MTI szerint a szervezetnek folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett az éjszaka publikált Twitter-üzenetében. Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. "A levél önmagáért beszél" - tette hozzá.

Trump többek között utalt arra, hogy szerinte a kínai kormányzat járványógyi tájékoztatása késedelmes és hiányos volt. emellett az amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK