Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai készlet kialakításáról döntött csütörtökön az Európai Bizottság, amely a Covid-19 világjárvány elleni küzdelemhez kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában:

  • intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközök, például lélegeztetőgépek,
  • egyéni védőfelszerelések, például többször használatos maszkok,
  • oltóanyagok és gyógyszerek,
  • laboratóriumi anyagok és kellékek.

Az úgynevezett rescEU-készlet azoknak a tagállamoknak hivatott segíteni, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához. A csütörtökön meghozott döntés értelmében:

  • A készletet annak az egy vagy több tagállamnak kell beszereznie, ahol ez az elosztásig elhelyezésre kerül.
  • A beszerzést 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozza. Az elosztást a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
  • A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyásától függ.

Az intézkedés március 20-án lép hatályba. Ezt követően a rescEU-készletnek otthont adni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

A javaslat nyomán az Európai Bizottság reményei szerint jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amely már jelenleg is tartalmaz tűzoltó-repülőgépeket és -helikoptereket. Ha olyan súlyos veszélyhelyzet áll elő, amelyet valamelyik ország már nem tud kezelni, az érintett ország segítséget kérhet a mechanizmuson keresztül - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Az állami támogatási szabályokon is módosítottak

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadott egy ideiglenes keretrendszert is az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette az MTI tudósítása szerint, hogy az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

A tagállamok

  • közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában;
  • támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig sürgős likviditási igények kielégítése érdekében;
  • állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz;
  • maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára;
  • védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz.

Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket - ismertette a biztos.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani.