Az április 22-én előterjesztett és május 4-én teljes körűen elfogadott rendkívüli piaci intézkedések közé a következők tartoznak az Európai Bizottság közleménye szerint:

  • Magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek (fölözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús) esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
  • Rugalmasság az olyan piactámogatási programok végrehajtásában, mint a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja. A bizottság szerint az intézkedés arra irányul, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozza a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreállítsa a piaci egyensúlyt. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.
  • A tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében a bizottság engedélyezi az uniós versenyszabályoktól való eltérést. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy - legfeljebb 6 hónapra - önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek.

A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50 ezer euró lehet. A bizottság javaslatát az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.