A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

A legtöbb esetet az Egyesült Államokban tartják nyilván: a fertőzöttek száma 104 686, a halottaké 1707, a gyógyultaké pedig 894. Donald Trump elnök pénteken azt ígérte, hogy a következő száz napban százezer lélegeztetőgépet fognak legyártani.

Olaszországból Német országban visznek át betegeket

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban 86 498-an megfertőződtek, 9134-en meghaltak és 10 950-en meggyógyultak. Az előző nap csaknem ezerrel nőtt a halálesetek száma. Az észak-olaszországi egészségügyi létesítmények túlterheltsége miatt a német légierő koronavírusos olasz betegeket visz Németországba szombaton - írja az MTI a dpa német hírügynökség szerint. A légierő repülő intenzív osztályán, amelyet egy Airbus A310 MedEvac típusú repülőgépen rendeztek be, hat súlyos beteg olasz állampolgárt szállítanak Bergamóból Kölnbe. A betegeket civil kórházakban helyezik el Bochumban, Kölnben és Bonnban.

A repülő fedélzetén egyszerre hat, intenzív ellátásra szoruló beteget tudnak szállítani. Ezen kívül még 38 ágy áll rendelkezésre, és 16 beteg állapotát tudják folyamatos figyelemmel kísérni monitorokon. A repülőgépen a betegeken kívül egy legfeljebb 25 tagú orvosi csapat tartózkodhat. A német légierő a Köln-Wahn repülőtéren állandó készenlétben tart egy MEdEvac-Airbust.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint Németországban 50 871 fertőzött mellett viszonylag alacsony, mindössze 351 a halálesetek száma, a gyógyultaké pedig 6658. Olaszországban eközben 86 498 fertőzöttre 9134 haláleset jut. A német kancellári hivatal bejelentette, hogy április 20-ig biztosan nem enyhítenek a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon.

Spanyolországban 65 719-re emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 5138-an vesztették életüket. Az országban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Franciaországban 33 414 a fertőzöttek száma, 1997-en vesztették életüket és 5707-en távozhattak egészségesen a kórházból. Édouard Philippe kormányfő szerint Franciaországban "a helyzet nehéz lesz a következő napokban". A kormány várhatóan bejelenti a kijárási korlátozások meghosszabbítását.

Iránban a fertőzöttek száma elérte a 32 332-t, miközben a halottak száma 2378, a gyógyultaké pedig 11 133.

Az Egyesült Királyságban 761-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 14 751-re. A betegségből eddig 151-en gyógyultak fel.

Kínában már a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 946 esetet tartottak nyilván, 3299-en haltak meg és 75 098-an gyógyultak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentik a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

Bagdadban több mint 3000 embert vettek őrizetbe

A kijárási tilalom megszegéséért több mint háromezer embert vettek őrizetbe Bagdadban azóta, hogy tíz nappal ezelőtt az iraki hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot a Covid-19 járvány további terjedésének a megelőzése érdekében - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva. Az arab országban eddig 458 fertőzöttet és 40 halálesetet tartanak nyilván. Bagdadban március 17-én hirdettek egész napos kijárási tilalmat, melyet utóbb az ország minden kormányzóságára kiterjesztettek. Eredetileg a korlátozás március 28-ig maradt volna érvényben, de időtartamát meghosszabbították április 11-ig. Azóta a fővárosban 3040 embert vettek őrizetbe, mert semmibe vették a tilalmat, a hatóságok ezen kívül 612 járművet is elkoboztak. Továbbá csaknem 23 ezer esetben pénzbírságot is kiszabtak azokra, akik a helyváltoztatási tilalom ellenére a városban közlekedtek vagy az ország más részeibe próbáltak átutazni.

Irak volt az arab országok egyike, amelyben elsők között jelent meg a koronavírus. Ennek fő oka az volt, hogy a rendkívül fertőzött Irán a szomszédja. Jelenleg a két ország határa zárva, Irak megtiltotta a beutazást az iraki síita szentélyeket felkeresni kívánó iráni zarándokoknak is.

Dél-Amerikában is nőtt a halottak száma

Venezuelában a Covid-19 fertőzés második halálesetét jegyezték pénteken, egy 79 éves asszonyról ugyanis néhány nappal a halála után végzett teszt alapján derült ki, hogy fertőzött volt - jelentette be Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter. Az idős nő magas vérnyomással küszködött, cukorbetegségben szenvedett, amikor "rendkívül rossz állapotban" jelentkezett egy magánklinikán akkor még pontosan meg nem határozott légúti megbetegedéssel - írja a 24.hu az MTI alapján. Rodríguez szerint az országban hat újabb személy bizonyult fertőzöttnek az utóbbi egy nap leforgása alatt, összesen eddig 113 embernél észlelték a vírust, közülük 57 nő, 56 pedig férfi, 20 és 55 év közöttiek.

Argentínában is nőtt az előző jelentéshez képest a halálos esetek száma, pénteken már 17 áldozatról tettek bejelentést az egészségügyi hatóságok. A regisztrált fertőzöttek száma 690. Péntek este a korábbi adatokhoz képest további öt beteg vesztette életét, 59 és 81 év közöttiek voltak. Egyikük egy hetven éves férfi, aki még kedden érkezett haza Miamiból, Buenos Airesben volt karanténban. Csütörtök éjjel rosszul lett, nem sokkal később elhunyt.

Alberto Fernández argentin elnök kormánya pénteken bejelentette, hogy beutazási tilalmat rendel el az országba a kikötőkön, repülőtereken és a határátkelőkön keresztül, és csakis azoknak az állampolgároknak engedi a belépést, akik úton vannak hazafelé. A rendelet pénteken lépett hatályba.

A Brazíliában a legutóbbi hivatalos adatok szerint a korábbi 77-ről 92-re emelkedett a betegségben életüket vesztettek száma, a fertőzöttekké pedig 2915-ről 3500-ra. A brazil kormány pénteken úgy döntött, hogy harminc napig nem utazhatnak be repülőn érkező külföldiek az országba.

Panamában az utóbbi 24 órában további 5 személy életét oltotta ki a koronavírusos megbetegedés, így a halálos áldozatok száma 14-re emelkedett. A nyilvántartott fertőzéses esetek száma 786-ra nőtt.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.

Péntek este 566 269 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván világszerte, a halottak száma pedig 25 336 volt.