Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három halottja és 228 igazolt fertőzöttje van a koronavírus-járványnak Görögországban, ahol a kormány szombaton elrendelte a kocsmákat, éttermek és színházak bezárást miután azok a hatóságok figyelmeztetése ellenére is tele voltak minden este. Negyvenöt embert le is tartóztatott a rendőrség a járványügyi szabályok megsértéséért - derül ki az Euronews hírtelevízió körképéből.

A görög tömegközlekedési eszközöket csak félig lehet megtölteni, a kávézókban csak elvitelre lehet kiszolgálni a vendégeket. A repterek nem indítanak és nem fogadnak olaszországi járatokat.

Súlyos a helyzet Olaszorságban és Spanyolországban

Olaszország szürreális képet fest, lényegében kiürültek az utcák. Az Index szerint nincsenek turisták az egyik legnépszerűbb római célpontnál, a Trevi-kútnál, alig utazik valaki a milánói villamoson, de sorba kell állni a bolthoz.

Spanyolországban a szükségállapot pénteki elrendelése után szombaton újabb sziorításról döntöttek az Index összefoglalója szerint: akinek nincs halaszthatatlan dolga, az ne hagyja el az otthonát. Kizárólag az mehet el otthonról, aki munkába megy, bevásárlást intéz, halaszthatatlan banki vagy biztosítási ügye van, orvosi vizsgálatra, patikába vagy egészségügyi intézménybe megy, vagy kiskorú, illetve idős ember gondozását kell ellátnia. Ezeken felül csak trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek a lakosok, más esetben csak előre nem látott vészhelyzet miatt mehetnek ki az utcára. A spanyol lépések az ország 47 millió lakosát érintik.

Franciaország Olaszországhoz hasonlóan bezárja a nem létfontosságú boltokat, a cseheknél bezártak a vendéglátóhelyek és a kisboltok is, Dániában határzár lépett életbe és  bezárták az iskolákat, miközben Svájc betiltottaa a 100 fő feletti rendezvényeket

Tudósok bírálják a bírit kormányt

Vezető brit egyetemek és kutatóintézetek több száz tudósa nyílt levélben bírálta az új típusú koronavírus okozta járvánnyal szemben alkalmazott brit kormányzati stratégiát, amely az aláírók szerint feleslegesen sodor veszélybe emberéleteket. Nagy-Britanniában a szombati adatok szerint 1149 fertőzöttet tartottak nyilván és 21 halálos áldozata volt a betegségnek.

Az MTI híre szerint brit egyetemek és kutatóintézetek tudósai nyílt levélben kritizálták a kormány járványügyi itnzékedéseit. "Különösen elgondolkodtatónak" tartják a brit kormány cselekvési menetrendjét, amelynek célja az emberek közötti távolságtartásra irányuló intézkedések még további késleltetése. A legfrissebb hivatalos útmutatás az, hogy azok különítsék el magukat környezetüktől - beleértve saját családtagjaikat - legalább hét napra, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és 37,8 fokos vagy ezt meghaladó lázuk van. Az iskolák bezárását és a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények tilalmát azonban a brit hatóságok eddig nem rendelték el, és ez éles kontrasztban áll azokkal a drákói korlátozó intézkedésekkel, amelyeket sok más európai országban életbe léptettek. A 229 tudós által aláírt nyílt levél szerint mindazonáltal a Nagy-Britanniában azonosított fertőzések száma a jelenlegi adatok szerint összhangban van azzal a növekedési görbével, amelyet más országokban, köztük Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban már korábban megfigyeltek. Ugyanezek az adatok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai fertőzöttek száma néhány napon belül több tízezerre emelkedhet - figyelmeztetnek a tudósok.

Kínában és Dél-Korában sokkal jobb a helyzet

Az Euronews másik híradása szerint Kínában szombaton már csak 11 új fertőzöttet és 13 halálesetet jelentettek az ország kontinentális részéről, ahol február elején még naponta tízezrével nőtt az esetszám. A tartomány székhelyét, Vuhan városát, ahonnan a járvány elindult, még mindig vesztegzár alatt tartják a hatóságok.

Javult a helyzet Dél-Koreában is: a szombati statisztika az elmúlt három hét legjobbja. Az új esetek száma ugyan még kevéssel száz fölött van, de csak öt beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. Március elején még Dél-Korea volt a második legérintettebb ország Kína után.