Fed-igazgató: az amerikai gazdaság teljesítménye akár 50 százalékkal is bezuhanhat

James Bullard, az amerikai jegybank (Fed) St. Lousi-i tagbankjának az elnöke szerint a második negyedévi amerikai gazdasági mutatók minden idők leggyengébb számai lehetnek - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 25. szerda, 18:48
Fotó: Getty Images

James Bullard egy telekonferencia keretében szerdán azt mondta, hogy szerinte a harmadik negyedév átmeneti lesz, a negyedik negyedévben pedig már látványosan erősödik a gazdaság és ez kitart majd jövőre is.

A Fed területi igazgatója a gazdaságot autóhoz hasonlította, ami javításra szorul és ezért le kell lassulnia, de az autó motorjával semmi gond.

Bullard szerint: "A koronavírus eltűnésével a gazdaság újraindul, ha addig mindent jól kezelünk és mindent egyben tartunk".

A Fed-illetékes szerint az amerikai gazdaság akár 50 százalékkal is gyengülhet és a munkanélküliségi ráta elérheti a 30 százalékot. Bullard azzal számol, hogy különösen a második negyedévben nőhet gyorsan a munkanélküliség, de ahogy erőre kap a gazdaság, a munkanélküliségi ráta szintén gyors ütemben javul majd a jelenlegi 50 éves, 3,5 százalékos mélypontra.

HOZZÁSZÓLÁSOK