Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai gyárak kizárólag a pekingi kormány megrendelésére, a belső piac szükségleteinek kielégítésére készítenek olyan maszkokat, amelyek némi védelmet ígérnek a cseppfertőzéssel terjedő betegségekkel, így a koronavírus-járvánnyal szemben is.

Ezért az exportra szánt készleteket is a hazai piacon adják el, így hiány alakult ki ebből a termékből az egész világon. Korábban a kínai gyártók korlátlan mennyiséget tudtak szállítani a patikákba - írta a Rzeczpospolita.

A legnagyobb európai gyártó Oroszország, ám az ott működő termelők is a kínai nyersanyagot használtak fel, miután a maszkokhoz nem szőtt anyagra van szükség. Ilyen alapanyag Európában is készül, ám nem elegendő mennyiségben.

Lengyelországban a hiány súlyos következményekkel járt: a patikák többsége inkább eladta készleteit külföldön, így a hazai vevőknek nem maradt elegendő arcmaszk. A termék eltűnt a polcokról és feketepiaca alakult ki. Az eredetileg dobozonként 7-8 zloty (500-600 forint) kerülő maszkokért immáron 80 zlotyt (5800 forint) kell fizetni. Kínában egy 500 darabos csomag, amely a járvány előtt két eurót kóstált, immáron 20 euróba kerül.