A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 306-tal nőtt a koronavírusos esetek száma, s az eddigi esetek száma ezzel elérte a 7900-at. Pénteken még 265 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt - írja az MTI tudósítója.

A betegek közül 143-an vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2052, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Külföldiek is megfertőződtek

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmácia megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 92 esetnél, köztük kilenc külföldi állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmácia megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

A szlovénok már vörös listára helyezték Horvátországot

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 43-mal 2617-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed - írja az MTI.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. (A magyar tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása szerint Horvátország zöld jelzésű, azaz onnét korlátozások nélkül haza lehet utazni, teszt vagy karanténkötelezettség nélkül - a szerk.)

Máshol is szigorítottak Horvátországgal szemben

Azoknak a Horvátországból az Egyesült Királyságba visszatérő turistáknak, akik a helyi idő szerint szombat hajnali 4 óra után érkeznek, kéthetes önkéntes karantént kell vállalniuk - írja a BBC-re hivatkozva a hvg.hu. A német külügyminisztérium csütörtökön adott ki utazási figyelmeztetést  Horvátország két tengerparti megyéjére.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.