Többfelé romlik a járványhelyzet Európában

Romlik a járványhelyzet Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, ezzel szemben folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 5. szerda, 23:36
Fotó: Getty Images

Két hónapja nem látott mértékben nőtt Franciaországban az új koronavírusos fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 1695 fertőzöttet diagnosztizáltak, így a járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma 194 029-re nőtt. Előzőleg május 30-án volt rekordmagas az új fertőzöttek száma: 1828.

A francia kórházak intenzív osztályain ápolt betegek száma néggyel 384-re csökkent szerdára, míg az elmúlt egymást két követő napban növekedett - idézi az MTI hírét az Infostart.

Olaszországban az előző napihoz képest a kétszeresére, 384-re nőtt az elmúlt 24 óra alatt koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és tízen meg is haltak a szövődmények miatt. A megbetegedettek száma összesítve 248 803-ra, az elhunytak száma 35 181-re nőtt. Az intenzív osztályon kezeltek 41-en vannak, ami nem változott az elmúlt három napon. A megállapított új fertőzések számának a növekedése részben annak tudható be, hogy a korábbi napokhoz képest több, összesen 56 451 tesztet végeztek el - közölte az egészségügyi minisztérium.

Spanyolországban az új fertőzéseket tekintve újra megdőlt az elmúlt két hónapban feljegyzett napi rekord. Madridból azt jelentették, hogy egy nap alatt 1772 új fertőzést állapítottak meg, ami a legmagasabb adat azóta, hogy júniusban enyhítettek a járványügyi korlátozásokon. Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában csak egy ember halt bele a betegségbe. A fertőzöttek összesített száma 305 767-ra nőtt.

Brit parlamenti képviselők szerint súlyos hibákat követett el a kormány a koronavírus-járvány kezdetén. Boris Johnson kabinetjének teljesítményét jelentésben értékelték, eszerint "erőteljesebb kezdeti intézkedésekkel valószínűleg le lehetett volna lassítani a ragály terjedését". Nagy-Britanniában 892 új fertőzöttet jelentettek, az előző napi 670-nel szemben. Az előző napi 65 új halálesettel már 46 364-et halálos áldozata van a kórnak, a fertőzöttek száma meghaladta a 307 ezret.

Ausztriában kedden 1434,  szerdán már csak 1383 fertőzött szerepel a nyilvántartásban az osztrák egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint. Az elmúlt 24 órában 85 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, 11-gyel kevesebbet, mint egy nappal korábban. Továbbra is Bécsben és Felső-Ausztriában a legmagasabb az új fertőzöttek száma az MTI szerint.

Az országban eddig 21 566 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 19 464-en időközben meggyógyultak. A betegségnek 719 halálos áldozata is van. Az osztrák kormány továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy töltse Ausztriában a nyári szabadságát.

Hat alsó-ausztriai turista például nemrég Horvátországban kapta el a fertőzést, visszatérésük után lett pozitív a koronavírus-tesztjük; az eset kapcsán 21 ember számára rendeltek el karantént.

HOZZÁSZÓLÁSOK