Koronavírus: aggasztóak a német és a brit adatok

Németországban öthavi, Nagy-Britanniában négyhavi csúcsra emelkedett a regisztrált koronavírus fertőzöttek napi száma szombatra - közölte az MTI.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 19. szombat, 19:25
Fotó: Getty Images

Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2297 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót (SARS-Cov-2). Ennél több fertőzést legutóbb április 24-én regisztráltak, amikor 2337 lelet volt pozitív.

Az igazoltan fertőzöttek napi száma azóta csak kétszer haladta meg a kétezres határt, augusztus 22-én, amikor 2034 fertőzést jegyeztek fel, és két napja, csütörtökön - szeptember 17-én -, amikor 2194 eset került be az RKI statisztikájába.

Az intézet jelentésében kiemelte, hogy országszerte jellemző járványgócok kialakulása. A járvány erősödését jelzi az is, hogy emelkedik a vírus reprodukciós rátája (R). A hétnapos mozgóátlag a pénteki 1,21-ről 1,24-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 124 embernek adja át a vírust.

Nő az idős fertőzöttek száma

Enyhén emelkedik a fertőzések gyakorisága az idősek között, azonban továbbra is főleg fiatalok körében terjed a vírus, akik viszonylag ritkán betegednek meg súlyosan. Ezért az egészségügyi ellátórendszer terhelése és az elhalálozások száma sem nő számottevően.

Az új fertőzöttekkel együtt 270 070 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek száma péntekről szombatra hattal emelkedett, 9384-re. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát húszezer körülire becsülik az RKI szakértői.

Nagy-Britanniában május 8. óta em volt ilyen sok új fertőzött

A brit egészségügyi minisztérium összesítése szombat este négy havi csúcsról, 4422 fertőzésről számolt be, ez ugyanis május 8. óta a legmagasabb napi adat.

A minisztérium által közzétett grafikus kimutatás szerint a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések számának mozgó hétnapi átlaga is 3500 felett jár.

Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a teszttel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy hétre vetített átlaga.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az előző egy napban 27-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix10, 2020.09.20 09:35

@Suzywong:
"óriási hiba ebből azt a következtetést levonni, hogy valóban nő a fertőzöttek tényleges száma."

Elbagatellizálni meg még nagyobb hiba!
:D
Ha pl. csökken a betegek száma, hogyan találhatnak mégis több beteget?
HE?
Ha lenne eszed tudnád, hogy a profiknak nem a tesztelések száma a lényeg, hanem az, hogy az elvégzett random+célzott teszteknek HÁNY %-a VOLT POZITÍV!
Ha 1000 tesztből csal 1 pos. van, akkor fölösleges sokat tesztelni, ha meg 100, akkor meg nagy baj van...(több teszt kell).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.20 09:25

a britteknél csak egy kis kvarc van.
bővebb infó na4-től, aki nem is ott él...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.09.19 23:02

igen dinamikusan nő a tesztelések száma, emiatt egyre több fertőzöttet találnak meg.

óriási hiba ebből azt a következtetést levonni, hogy valóban nő a fertőzöttek tényleges száma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html