Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 65-tel nőtt, és elérte a 13 598-at az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 165 esetről számoltak be. Vasárnap három idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 227-re nőtt. A betegek közül 310-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2220, és 8217-en vannak hatósági karanténban - írta az MTI.

Horvátországban szeptember 7-én kezdődött a tanév. Az elmúlt egy hétben 265 diáknál ás 26 pedagógusnál mutatták ki a koronavírust. Jelenleg 2089 tanuló és 65 iskolai dolgozó van kötelező hatósági karanténban. Az országban az iskolák 91 százaléka döntött a tantermi oktatás mellett.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.

Zoran Milanovic horvát államfő szerint a válságstáb működése alkotmányellenes. "Nem normális, hogy emberek egy csoportja, amelyet nem az állampolgárok választottak meg, határozzon arról, hány vendég lehet egy esküvőn" - nyilatkozott korábban az államfő. Hozzátette: a parlamentnek kétharmados többséggel kell felhatalmaznia a kormányt, hogy az a korlátozásokról döntést hozhasson.
A kabinet ugyanakkor úgy vélte: a válságstáb határozatait alkotmányosság szempontjából nem vitatják, és azok nem is politikai jellegűek. A testület döntéseit szakmai alapon hozza meg annak érdekében, hogy megvédje az emberek életét és egészségét.

Az alkotmánybíróság hétfőn elutasította a válságstáb működésének és döntéseinek jogalapját vitató legtöbb panaszt. Az indoklás szerint a polgári védelmi szervezetről szóló törvény összhangban van az alkotmánnyal, a válságstábnak a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedései így törvényesek.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 47-el 3749-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még 99 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a múlt héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban.

Már több mint egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 40-en vannak kórházban, és közülük kilencet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 866.

Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma, amely szerintük elérheti a 165-öt naponta. Továbbá emelkedett a kórházi ellátásra szoruló betegek száma is. A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1,4 Szlovéniában - emelték ki.

Jelko Kacin kormányszóvivő újságíróknak nyilatkozva elmondta: amennyiben nem csökken a fertőzések tendenciája, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy újabb szigorításokat vezetnek be az országban.