Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svéd GDP 8,6 százalékkal zuhant a második negyedévben az első negyedévhez képest - idézte a CNBC a stockholmi statisztikai hivatal előzetes becslését. Ez volt Svédország modern kori történetében a legnagyobb negyedév/negyedéves csökkenés. Az előző nagy világválságban, 2008-ban a svéd bruttó hazai termék "mindössze" 3,8 százalékkal esett.

A svédországi fejleményeket azért követik külön figyelemmel a szakértők, mert a stockholmi kormány úgy döntött, hogy szembe megy a koronavírus-válság szokásos kezelési módszerével, a szigorú karanténok bevezetésével. Például nem zárták be az iskolákat és a vendéglátó helyeket. Ehelyett arra törekedtek, hogy a társadalom minél előbb megszerezze a természetes immunitást a vírussal szemben, miközben igyekeznek a gazdaságot mozgásban tartani.

Korábban a vállalatok negyedéves beszámolói azt mutatták, hogy bár megtépázta a teljesítményüket a járvány, nem jártak annyira rosszul, mint más országok cégei. A GDP-adattal hasonló a helyzet: igaz ugyan, hogy jelentős a hanyatlás, ám nem akkora, mint más európai országok gazdaságának visszaesése.

Más ligában játszottak

Az összehasonlítás megerősíti, hogy Svédország sem volt immunis a válság hatásaival szemen - dacára a kormány gyengéd válságkezelésének -, ám a gazdasági bajok olyanok az eurózóna országaival összehasonlítva, mintha a svédek más ligában játszanának, mint a többiek - magyarázta a CNBC-nek David Oxley, a Capital Economics kutatóintézet Európával foglalkozó elemzője.

Ezzel arra célzott, hogy a közös európai valutát használó országok GDP-je 12,1 százalékkal csökkent a második negyedévben a január-márciusi időszakhoz képest, miközben a teljes EU gazdasága ugyanebben az összehasonlításban 11,9 százalékkal zuhant. Az egyes országok esetén még élesebb a kontraszt a 8,6 százalékos svéd adattal.

A legnagyobb hanyatlást Spanyolország szenvedte el 18,5 százalékos GDP-csökkenéssel, a második helyre Portugália került mínusz 14,1 százalékra, a harmadikra Franciaország mínusz 13,8 százalékkal. Még Németország is sokkal rosszabbul teljesített, mint a svédek, pedig a szakértők szerint a berlini kormány mintaszerűen kezelte a koronaválságot. A német GDP 10,1 százalékkal csökkent a második negyedéven az elsőhöz képest.

Robert Bergqvist, a SEB bank vezető elemzője úgy véli, figyelembe kell venni, hogy a svéd gazdaság már az év első negyedében is jobban muzsikált az eurózóna gazdaságánál, és ennek tükrében a GDP első féléves visszaesése csak fele az övezet hanyatlásának. A szakértő szerint az eurózóna GDP-je erőteljesen növekedhet a harmadik negyedévben, ám várakozásaik szerint a svédek továbbra is felül fogják múlni európai szomszédaikat.

Van sötét oldal is

A puha válságkezeléssel egészségügyi szempontból észak-európai összehasonlításban rosszul szerepelt Svédország. A fertőzések és a halálozások számában a 10,3 milliós ország adatai magasabbak, mint Norvégia (5,4 millió), Finnország (5,5 millió), Izland (360 ezer) és Dánia (5,8 millió) adatai együttesen. Az amerikai John Hopkins egyetem adatai szerint augusztus elejéig Svédországban a fertőzöttek száma 81 ezer, a halálos áldozatoké 5700 volt.

Volt olyan időszak a járvány tavaszi dühöngése alatt, amikor egy napig (május 29-én) Svédország állt az élen a világ országainak összehasonlításában a relatív halálozásban, 5,5/egymillióval. Jelenleg Brazília vezeti ezt a kétes listát 4,74/milliós mozgóátlaggal. A svédeknél ez a mutató az elmúlt hét nap mozgóátlagában 0,64 volt.