Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák kormány csütörtökön november 14-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat. Az intézkedésnek november 9-én kellett volna lejárnia. Igor Matovic kormányfő az ülés után bejelentette: karanténba vonul, mert kapcsolatba került egy pozitívan tesztelt személlyel.

A múlt hét végén, a szlovákiai országos szűrés első fordulójában, mintegy ötezer helyen vettek mintát a lakosságtól. A tesztelésen 3,63 millió állampolgár, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes teszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A következő hétvégi szűrések már csak azokat a járásokat érintik, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Igor Matovic kormányfő szerint a második fordulóban 40 százalékkal kevesebb egészségügyi személyzetre lesz szükség, mint a múlt hét végén - írta az MTI.

A szűréseken való részvétel önkéntes, a 10 és 65 év közötti polgárokat érinti. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben. A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphettek munkába, és karanténban kellett maradniuk. Sajtójelentések szerint ez mintegy 60 ezer embert érintett.

Roman Mikulec belügyminiszter szerint még nincs végleges döntés arról, hogyan módosul a jövő hétfőtől a határátkelők ellenőrzése. A sajtóba kiszivárgott információk szerint várhatóan szűréseket fognak végezni a határállomásokon. A Szlovákiába érkezők tesztelését, amely mintegy fél órát fog igénybe venni, magáncégek végeznék fizetség ellenében a beutazók számlájára.

Zuzana Caputová államfő szerdai sajtótájékoztatóján üdvözölte azt a tényt, hogy a tesztelés második fordulójára csak a leginkább megfertőzött járásokban kerül sor. Caputová támogatja a szűrések bevezetését a határokon is. Az államfő ugyanakkor arra kérte a kormányfőt, hogy a hatóságok szenteljenek kiemelt figyelmet a kórházaknak, amelyekre jelenleg nagy teher nehezedik.

Igor Matovic a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Szlovákiára nagyon nehéz időszak vár. Az államfővel ezért jóval gyakrabban akar találkozni, hogy megbeszéljék a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket. Hozzáfűzte: néhány hónapos küzdelemmel kell számolni, amely addig fog tartani, amíg meg nem érkezik a védőoltás.

Szlovákiában kedden 3216 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a járvány halálos áldozatainak száma 26-tal 261-re emelkedett. A kórházakban kezeltek száma 1546, közülük mintegy 200 állapota súlyosnak minősíthető. A tesztek keddi száma 13 377 volt.