Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iskolák, üzletek, nyilvános helyek szakaszos megnyitását és az emberek fizikai távolságtartásának számos lehetőségét is vizsgálták, amelyekkel a korlátozó intézkedések feloldásakor elkerülhető a koronavírus-fertőzés újbóli kirobbanása.

A kutatók a gyógyászati kezeléseken kívül öt területet vizsgáltak: a fizikai izolációt, a szennyezett tárgyak kezelését, a takarítást és higiéniát, a betegség terjedésének korlátozását a térségek között, valamint a házi kedvencek általi vírusterjesztés csökkentésének lehetőségeit.

"Egyre nagyobb a nyomás a gazdaság újranyitása és az emberek munkába állítása, az elszigeteltségből való kilépés érdekében. De ha a járvány előttihez hasonló módon kezdünk el működni, a vírus egy második hulláma terjedhet el. Miden tevékenységet egyenként kell fontolóra venni, óvatosan kell újra bevezetni, attól függően, milyen kockázatot jelent a vírus terjedése szempontjából" - idézte az egyetem közleménye Wlliam Sutherland professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az MTI szerint.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek nem javaslatok, hanem az egyes területeken számba vett leghelyénvalóbb lehetőségek a korlátozó intézkedések szakaszos feloldása esetén.

Az eddigi módszerek maradnak

A fizikai távolságtartás, személyes higiénia fokozása, a fertőzés lehetőségének csökkentése a jövőben is központi elemei maradnak a vírus terjedésének feltartóztatása érdekében a kutatók szerint.

Az általuk javasolt módok többségét a járvány feltartóztatására célzó stratégiákban az országok széles körűen alkalmazták, ezek egy részének fenntartása - önkéntes karantén fertőzésgyanú esetén, az idősek otthon maradása, a fizikai kontaktusok kerülése, maszk viselése digitális oktatás, az otthoni munkavégzés - is szerepel a tanulmányban.

A munkahelyek újraindítása esetén a kutatók felvetik a home office minél további fenntartását, azt, hogy ne nyissák meg a nem létfontosságú vállalkozásokat. A munkaidő lépcsőzetes kezdését javasolják és azt, hogy büntessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek munkába járásra kötelezik, bátorítják a nem szükséges dolgozóikat.

További ötletek

  • Az iskolák megnyitásakor a tanulókat kis csoportokban kell osztani.
  • A nyilvános helyek megnyitásakor például a kávézók először csak a nyitott, szabadtéri területeiken fogadjanak vendégeket, megfelelő távolságot tartva, minden vendég után takarítva az asztalokat.
  • A boltoknál például mobilapp segítségével lehessen sorban állni, mindenki a gépkocsijában ülne, amíg rá kerül a sor, hogy bemehessen az üzletbe.
  • Növelni kellene a házhozszállítás lehetőségét is.
  • A parkokba a különböző korosztályokat különböző idősávokban lehetne beengedni.

A kutatók által javasolt lehetőségek listája itt érhető el.