Gondot okoznak a titkolózó koronavírus-betegek

A szerbiai válságstáb egyik szakértője úgy véli, sokan elhallgatják, hogy érintkezek koronavírus-beteggel, mert így akarják elkerülni a többhetes karantént.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 5. szerda, 20:54
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Predrag Kon a szerbiai egészségügyi válságstáb ismert szakértője azt mondta a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatosan, hogy nem csak a fertőzöttek, illetve a vizsgálatok száma fontos, hanem az is, hogy nagyon sok olyan vírushordozó van, akik nem tudják, hogy fertőzöttek - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Újabban problémák vannak a kontaktkutatásban is.

A fertőzöttek nem számolnak be minden kapcsolatukról, mert tudják, hogy azok, akikkel érintkeznek, kötelező hatósági házi karanténba kell hogy vonuljanak" - fejtette ki a szakember, aki a szeptemberi iskolakezdésről is beszélt.

Nagyon sok érv szól amellett, hogy a diákok visszaüljenek az iskolapadba, ez főleg a legkisebbekre igaz, de a vírust nem állítja meg az iskola bejárati ajtaja. Az iskolák megnyitásával egyszerűen teret adunk a vírusnak, hogy bejusson a tanügyi intézményekbe. Ezek megnyitásáról azonban a kormány dönt, a válságstáb csak ajánlást fogalmaz meg ezzel kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK