Újabb fertőzési rekord született Nagy-Britanniában

Több mint 14 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki egy nap alatt a brit egészségügyi hatóságok - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. október 6. kedd, 20:10
Fotó: Getty Images

A brit egészségügyi minisztérium összesítése alapján a kedd estig eltelt 24 órában 14 542 koronavírusteszt eredménye lett pozitív. Ez a legmagasabb napi fertőzésszám azóta, hogy Nagy-Britanniában tömegessé vált a koronavírus-szűrés.

A napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát - mondta Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója.

Nagyon valószínű, hogy a márciusi-áprilisi tetőzés idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret - mondta.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint Nagy-Britanniában eddig 23,8 millió koronavírustesztet végeztek el; ezek közül 530 113-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 42 445.

A kedd esti adatok alapján az előző egy napban 76-an haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Áprilisban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.  A minisztérium keddi beszámolója szerint jelenleg országszerte 2833-an vannak kórházban koronavírus-betegség miatt. A tavaszi tetőzés egyes időszakaiban meghaladta a 17 ezret a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma Nagy-Britanniában.

HOZZÁSZÓLÁSOK