A miniszterelnök az óvintézkedések májustól tervezett enyhítéséről a La Repubblica című napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy lehetetlenség mindenkit azonnal ismét "visszaereszteni az utcára". A járványügyi helyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy teljesen feloldják az országosan március 11-én bevezetett kijárási korlátozást és engedélyezzék a szabad mozgást.

Conte vasárnap vagy hétfőn jelenti be hivatalosan a február közepe óta terjedő járvány miatti óvintézkedések feloldásának részletes tervét. A korlátozásokat négy fázisban enyhítik. Az első lépés hétfőn a gépgyártás újraindítása lesz, majd az ezt követő három egymás utáni héten újabb intézkedések várhatók, köztük május közepétől a kereskedelem és vendéglátás újraindulása. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet július 28-ig tart.

A déli régiók már tiltakoznak

A több mint másfél hónapja "házi fogságra" kényszerített olaszok leginkább a kijárási korlátozás enyhítését várják. "Május 4-től többet mozoghatunk, de további idő kell még ahhoz, hogy az egész országban szabadon közlekedhessünk" - hangoztatta Giuseppe Conte. Korábbi hírek szerint május 4-től az olaszok elhagyhatják lakókörzetüket, majd május 18-tól a tartományok közti mozgás is engedélyezett lesz, bár a déli régiók máris jelezték, hogy nem kívánják fogadni az északi gócpontból érkezőket.

Conte: el kell kerülnünk egy második hullámot

Giuseppe Conte elmondta, a korlátozások lassú és fokozatos feloldása elsősorban a gazdaság újraindulását szolgálja.

"Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy az északkelet-olaszországi Veneto tartományban - amelyet februárban elsőként helyeztek vesztegzár alá - a vállalkozások 40 százaléka máris munkába állt, Giuseppe Conte jelezte, hogy a kormány "újraindulási forgatókönyve" országosan egységes, hosszú távra szóló program lesz. Nem engedhetjük meg magunknak az improvizálást és az összevisszaságot, el kell kerülnünk egy második fertőzési hullámot - fejtette ki Conte.

Megemlítette, hogy megfelelő szabályozással újranyitják a templomokat és temetőket. Az oktatás szeptemberig tovább szünetel. A tervek között szerepel az általános forgalmi adó csökkentése vagy ideiglenes eltörlése is a családok és vállalkozások támogatására.

"Nehéz minden részletkérdésben határozni. Ha a miniszterelnök nem veszi figyelembe a szakértők véleményét, akkor arrogánsnak tartják, aki magától intéz mindent. Ha viszont a szakértőkre hivatkozik, gyengének és bizonytalannak nevezik" - hangoztatta Giuseppe Conte, hozzátéve, a szakértők adatokat és terveket sorakoztatnak fel, a döntés azonban a kormányra vár.

Conte arról biztosította az Oroszország és Kína segítsége miatt "aggódó" európai és NATO-szövetségeseket, hogy Róma külpolitikája nem változott, ami "természetesen nem a járványtól függ". A miniszterelnök sikerként értékelte az Európai Tanács e heti csúcstalálkozóját, de további gazdaságélénkítő forrásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy "minden tagállam számára egyenlő újraindulási esélyt kell adni, a magas államadósságúaknak is".