Koronavírus: Franciaországban több mint 22 ezer a halottak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 389-cel 22 245-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 516 után, de a kórházi kihasználtság visszatért a megszokott üzemmódba. Az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma ötezer alá csökkent. Ez utóbbi adat már 16. napja csökken - közölte péntek este a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. április 24. péntek, 21:55
Fotó: Getty Images

Jérome Salomon tájékoztatása szerint kórházban 305-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a csütörtöki 311 után, és ezzel 13 852-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 8393-an vesztették életüket - 84 új halálesetet jelentettek az előző napi 205 után.

"A vírus még mindig magas szinten terjed, Franciaországban továbbra is komoly és tömeges a járvány" - hívta fel a figyelmet az illetékes. Ugyanakkor kiemelte, hogy 16. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 4870-en fekszenek. Ez 183-mal kevesebb, mint csütörtökön, és ez a szám most először kevesebb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

A francia egészségügy az összes koronavírus-fertőzöttet el tudta látni, de csak azon az áron, hogy az intenzív ágyak számát a nem sürgős műtétek elhalasztásával tízezerre duplázták, valamint a szomszédos országokba, Németországba, Luxemburgba és Svájcba is átszállítottak súlyos betegeket.

Szakértők a lélegeztőgépre szoruló, súlyos betegek számát tartják a legfontosabb mutatónak a Covid-19 fertőzésnek az egészségügyre gyakorolt nyomását illetően.

A megszokott üzemmódba való visszatérés ellenére a járványügyi igazgató szerint továbbra is óvatosnak kell maradni, mert a járvány még nem ért véget.

Jóllehet a kórházakba még az elmúlt 24 órában is felvettek 1346 Covid-19-beteget, összességében a kórházban kezeltek száma csütörtök óta 561-gyel 26 658-ra csökkent. Immáron kilencedik napja csökken a kórházban kezeltek száma, és március 1. óta a gyógyultan távozók száma 43 493-ra emelkedett.

A regisztrált fertőzöttek száma péntek este 122 577 volt, ami 1773-mal több mint az előző nap. A tesztelések száma már meghaladja a napi 40 ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK