Koronavírus: romlik a helyzet Franciaországban és Olaszországban

Emmanuel Macron francia államfő szerint elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban, miután újabb három áldozattal csütörtökön hétre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és több mint négyszázra a regisztrált fertőzöttek száma. Jelentősen nőtt a járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban.
Szepesi Anita, 2020. március 5. csütörtök, 22:47
Fotó: Getty Images

Az egészségügyi hatóságok esti tájékoztatása szerint az előző naphoz képest csütörtökön 138 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 423 megbetegedés történt, közülük 23-an vannak súlyos állapotban intenzív osztályon. Ez nyolccal több mint szerdán.

"Van egy pillanat, mindannyian tudjuk, amikor a járvány minden szempontból elkerülhetetlen" - mondta Emmanuel Macron csütörtök este mintegy húsz járványügyi szakértővel a hivatalában folytatott megbeszélés után. "Azért gyűltünk össze, hogy először is megpróbáljuk megállítani, aztán pedig lassítani a járvány érkezését" - tette hozzá az MTI szerint.

A fertőzés újabb áldozatai valamennyien hatvan év felettiek. Franciaországban az eddig elhunyt betegeknek vagy volt valamilyen más betegsége, vagy pedig nagyon idős, nyolcvan év felettiek voltak.

A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra található Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Csütörtökön Párizsban is megjelent a kórokozó, a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést, de fennakadások egyelőre nem voltak a közlekedésben.

"A terjedés fékezése arra szolgál, hogy enyhítsük a járvány harmadik fázisának hatásait a lakosságra, s a járvány csúcspontja így korlátozott lesz" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, kész tényként kezelve, hogy Franciaországban hamarosan a harmadik, a járvány-fokozatba lép a megbetegedés.

A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül mostanig három fő gócpontot tartottak nyilván, de csütörtökön már valamennyi régió érintett volt.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, több mint 120 iskolát bezártak, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat.

Nőtt a járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban

Ismét jelentősen nőtt a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban: a polgári védelem csütörtök esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 107-ről 148-ra. Az új koronavírussal fertőzöttek száma ugyanakkor az előző napi 3089-ről 3858-ra nőtt. A polgári védelem vezetője Angelo Borrelli szerint csütörtökre 414 fertőzött gyógyult meg teljesen az előző napi 276 után.

Borrelli hangoztatta, hogy az olaszországi egészségügyi rendszer és kórházak telítettsége nem ért még el kritikus szintet, "bírják" a betegek ellátását. A legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia tartományban ugyanakkor leállították az ambuláns kezelést, valamint a nem életmentő műtéteket.

A fertőzés 14 napja jelent meg Olaszországban, és a gócai az ország északi részében vannak, de az ország mind a 20 régiójából jelentettek már fertőzötteket. A legtöbbet, 1777-t Lombardiából, 658 esetet Emilia Romagna, 380-t Venetóból, 120-t Marche, 106-t Piemont, 60-t Toscana tartományból. Összesen több mint 32 ezer koronavírus-tesztet végeztek egész Olaszországban.

Az eddig tünetmentes Valle d'Aostában is két igazolt fertőzöttet regisztráltak.

Önkéntes karanténba vonult Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, aki római hivatalában tölti a vesztegzár két hetes idejét. Azután döntött így, hogy személyesen találkozott Lombardia egyik pozitívnak bizonyult tartományi tanácsosával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.15 06:44

Az agylágyulás a vírus mellékhatása... nem elég hogy koronázni akar a kőkorszaki szaki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.15 01:39

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: és a 80-ban - mondjuk úgy - elhunyt Bon Scott őrületét soha nem tudta pótolni az új énekes, hiába voltak világsztárok. Nem véletlen, hogy a 80-as évek magyar csövesei között az volt a kötelező szokás, hogy minden fölbontott borospalackból az első kortyot ki kellett önteni Bon Scott emlékére. Emlékszik még erre valaki?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.15 01:30

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: sokan azt hiszik egyébként, hogy az AC/DC ausztrál zenekar. Neeeeem, ez marhaság. Bon Scott énekes, Malcolm Young gitáros, Angus Young dobos-ritmusgitáros mind - Ausztráliába kivándorolt -skótok voltak.

Let there be rock!

https://www.youtube.com/watch?v=3f2g4RMfhS0&list=RD3f2g4RMfhS0&start_radio=1

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.07 02:42

Most olvastam egyébként Bon Scott élettörténetét, marha nehéz, zaklatott, rögös élete volt. 33 évet élt összesen, az utókor máig azon vitázik hogy alkoholmérgezésben vagy heroin-túladagolásban halt-e meg, de korábban túlélt már egy túladagolást és egy szintén ittasan okozott motorbalesetet, ami után napokig kómában volt. Legtöbbször ittasan látták. Valahogy mindig kísértette a halált. Valószínű, hogy ettől lett igazi nagy művész és sztár. Gitárosuk, a szintén skót Malcolm Young - az előző linkemben látható nyugger? - szintén hatalmas tehetség, de ő valahogy sokáig élt rocksztárként is.

https://www.youtube.com/watch?v=3f2g4RMfhS0&list=RD3f2g4RMfhS0&index=1
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.06 02:21

Motiváció nyuggereknek: az AC/DC nyuggerei nyujorkban! Az énekes se mai gyerek, de a rozzant nyugger gitárost és dobost figyeljétek! Az utolsó leheletüket is beleadják, a nyuggerek! A százezres közönség pedig őrjöng, így szép megöregedni!

Ha ha ha

https://www.youtube.com/watch?v=xRQnJyP77tY&list=RDv2AC41dglnM&index=5
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html