Koronavírus: Franciaországban csökkent a napi esetszám

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4203 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel 328 980-ra nőtt a járvány kezdete óta feltárt esetek száma - közölte az egészségügyi tárca hétfő este az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 8. kedd, 07:03
Fotó: Getty Images

A napi esetszám jóval alacsonyabb, mint az elmúlt napokban (pénteken 8975-tel megdőlt a napi esetszám rekordja, de szombaton is 8 ezer, vasárnap pedig 7 ezer fölött volt az esetszám), magasabb viszont, mint az elmúlt hetek első napján, amikor is általában kevesebb az új fertőzött.

Múlt héten 1898 koronavírusos beteg került kórházba, akik közül 326-ot lélegeztetőgépre is kapcsoltak, ezzel 537-re emelkedett az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma. A kórházi betegek száma 15 százalékkal nőtt egy hét alatt, de még mindig messze elmarad a járvány első hullámának tetőzésekor regisztrálttól, április elején ugyanis több mint 30 ezer kórházi ápolt közül 7 ezren feküdtek intenzív osztályon. A halálos áldozatok száma vasárnap óta 25-tel 30 726-ra emelkedett.

A pozitív tesztek aránya 5,1 százalék volt hétfőn, míg a kijárási korlátozások feloldását követően alig volt magasabb 1 százaléknál. Ez is arra utal, hogy a vírus terjedése intenzív.

Decemberre lehet ismét kritikus a helyzet

Szakemberek szerint ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor decemberre alakulhat ki ismét kritikus helyzet egyes sűrűn lakott francia régiókban.

Olivier Véran egészségügyi miniszter viszont reméli, hogy a nagyvárosokban mindenhol kötelezővé tett maszkviseléssel az új esetek számának növekedése lassulni fog. A BFM hírtévének adott interjúban elismerte, hogy a következő két hétben várhatóan még tovább nő a súlyos esetek száma, de abban bízik, hogy utána csökkenés állhat be.

A dél-franciaországi Marseille-ben azonban már 67 súlyos állapotú koronavírusos beteget ápolnak, míg egy hete még csak 30-an voltak lélegeztetőgépen, és a hétvégén további 300 fertőzött került kórházba.

Ez Laurent Papazian, a déli Bouches-du-Rhone megye intenzív osztályainak koordinátora szerint aggodalomra ad okot. Arra emlékeztetett a Le Monde című napilapban, hogy jelenleg egyéb betegségben szenvedőket is el kell látnia az egészségügyi rendszernek, míg a kijárási korlátozások idején, tavasszal minden intenzív ágyat a koronavírusos betegeknek tartottak fenn a nem sürgős beavatkozások elhalasztásával. Úgy látja, hogy amennyiben Marseille környékén továbbra is intenzíven terjed a vírus, szükség lesz a betegek átirányítására más régiók intézményeibe.

Ezért romlott a helyzet

A Le Monde által megkérdezett orvosok többsége úgy gondolja, hogy a napi esetszám emelkedése azért következett be, mert a nagyvárosokban augusztusban az emberek kevésbé ügyeltek az előírásokra. Hétfőn az észak-franciaországi Lille-ből is olyan jelzések érkeztek, hogy a helyzet az elmúlt napokban romlani kezdett.

"Hagytuk magunkat elaltatni azzal a gondolattal, hogy ősszel lesz egy kis megugrás az esetszámokban. Most már egyértelmű, hogy a nagyvárosok nem ússzák meg. Mindenhol egy hét késés van Marseille-hez képest. Attól tartok, hogy előbb érkezik az, amit októberre vártunk" - idézte Francois-René Pruvot lille-i kórházi orvost a Le Monde.

HOZZÁSZÓLÁSOK