Nem a 12, hanem a 102 évvel ezelőtti eseményeket kellene alapul venni, méghozzá azért, mert a Covid-19 által előidézett összeomlás is egy konkrét eseményhez kötődő válság, mely bizonyos tekintetben hasonlít az 1918-19-es influenzajárványhoz - mondta Carsten Roemheld, a Fidelity International befektetési cég tőkepiaci szakértője.

Ha megnézzük az akkori és a mostani helyzet közötti hasonlóságokat, abból talán le lehet vonni következtetéseket arról, hogy várhatóan milyen lesz a mostani járvány lefolyása, és milyen hatást gyakorol majd a világgazdaság különböző ágazataira.

A bankok már a bajra készülnek

A koronavírus járvány során eddig a pénzügyi vállalkozások, főleg a bankok súlyos csapást szenvedtek, és jóval a tárgyi eszközeik könyv szerinti értéke (tangible book value) alatt forognak, és az osztalékhozamuk sokkal magasabb, mint az USA államkötvényeié. A befektetők a Lehman-válság idején alkalmazott stratégiájukat követve most is eladják ezeket a papírokat, mert azt feltételezik, hogy a bankok - csakúgy, mint akkor − most is bajban lesznek.

A Fidelity úgy véli, az USA bankrendszere ma már ellenállóbb, mint 2008-ban volt, a kockázatkezelési szabályaik szigorúbbak, és jelentősen nagyobb tőkével rendelkeznek. A hitelkockázat legnagyobb része ma is a nem banki jellegű pénzügyi vállalkozásokban, például a magántőke-alapokban, kockázati tőke-alapokban, fedezeti alapokban és biztosítótársaságokban összpontosul. Ezek fogják a legnagyobb veszteségeket elszenvedni - várhatóan a bankok ezt a válságot ugyanúgy át fogják vészelni, mint a Dotcom-válságot.

Az ipari cégek eközben már meg is kezdték a lassulás utáni talpra állást, ők már átestek hasonló helyzeten. Ahogy Kína fokozatosan magához tér, és megkezdődik a raktárkészletek lehívása, az iparvállalatok a következő hat hónapban a kiskereskedelmi cégeknél gyorsabb ütemben fognak visszazökkenni a normál kerékvágásba.

Mivel összességében a részvények 75 százaléka az USA államkötvényeinél magasabb hozamokat kínál - ez amúgy rekordnak számít - a hozam/kockázati arányok középtávon egyre vonzóbbá válnak, ahogy fokozatosan össze tudjuk vetni egymással a vírus gazdasági hatását és a monetáris és adópolitikai válaszlépések mértékét.

Rosszabb, mint a terrorizmus

Bár a 2008-as események még élénken élnek a piaci szereplők emlékezetében, ez a mostani válság másképp fog lezajlani: nem a bankok, hanem az idegenforgalom lesz az epicentrumában.

Amint azt elsőként Kína, majd Ázsia, és végül az egész világ esete mutatja, a vírus megfékezésére hozott intézkedések legelső, közvetlen hatásai az utazási és idegenforgalmi szektorban váltak érezhetővé. Tekintve, hogy ez az ágazat adja a világgazdasági termelés 10,4 százalékát és itt alkalmazzák az összes foglalkoztatott 10 százalékát, a közvetett hatások is jelentősek lesznek.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) szerint az ágazat a járványokból átlagosan 19,4 hónap alatt áll talpra, ami hosszabb idő, mint amennyire a terrortámadások kiheveréséhez szükséges. A légitársaságok, sétahajózási vállalatok, szállodák és éttermek, valamint az ellátási láncukban szereplő egyéb érintett ágazatok a következő hetekben és hónapokban egytől-egyig meg fogják szenvedni a válságot, és legalább jövő nyárig fog tartani, míg normalizálódik a helyzetük.

A fizikai üzletekkel rendelkező kiskereskedelem további piaci részesedést fog veszteni az online boltokkal szemben, mivel az előttünk álló két negyedév során látványosan csökken majd a forgalma. Az ágazat már egy ideje eleve sok nehézséggel küzd, így a vásárlói bizalom további gyengülése és a hitelnyomás fokozódása miatt jó pár kiskereskedelmi vállalkozásnak végleg le kell majd húznia a rolót.

Bár 1918-ban még nem volt internet, a járvány már akkor is sok vállalkozástípust érintett. Abból az időből nem sok gazdasági számadat maradt, de a St. Louis Fed által az 1918-as járványról készített 2007-es tanulmány szerint az Arkanas állambeli Little Rockban megjelent újságcikkek arról számoltak be, hogy a város kereskedőinek forgalma 40-70 százalékkal csökkent a járvány idején, de még az élelmiszer-boltoké is egyharmadával visszaesett. Little Rockban az egyetlen üzlet, amelynek a forgalma nőtt abban az évben, a gyógyszertár volt.