Az orosz gyógyszertárakban két olyan gyógyszer is kapható lesz hamarosan, amelyek a koronavírus-betegség gyógyítására szolgálnak, ám mindkettő ára megközelíti az átlagos oroszországi nyugdíjat - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Az orosz egészségügyi minisztérium már kiadta a forgalmazási engedélyt két gyógyszerre.

Korábban csak kórházakban használhatták ezeket és természetesen csak receptre lehet majd vásárolni belőlük. Mint a Novosztyi hírügynökség megtudta, az Areplivir névre keresztelt gyógyszer kiskereskedelmi ára 12 320 rubel (50 ezer forint) lesz, egy csomag 40 tablettát fog tartalmazni. A készítmény  szeptember végétől már kapható lesz a patikákban. A másik orosz gyógyszer Koronavir néven kerül fogalomba 11 550 rubeles áron, 50 tablettás csomagolásban.

Az ár olyan magas, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály, az idősek, a nyugdíjasok nehezen fognak hozzájutni. Oroszországban 43 millió kisnyugdíjas él, az átlagos havi nyugdíj 14 904 rubel. Az Areplivirt a tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül be kell venni. Nem csak Oroszországban, de Latin-Amerikában, Afrikában is árulják majd.