Koronavírus: a WHO tudományos áttörésről beszél, az orvosok óvatosságra intenek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "tudományos áttörésként" értékelte kedden a dexametazon nevű gyógyszerről szóló brit bejelentést, mely egy széles körben lefolytatott kísérlet szerint jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát. Több amerikai orvos azonban szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban - idézi az MTI hírét az Index.
Szepesi Anita, 2020. június 17. szerda, 10:27
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Az olcsó és alacsony szteroidalapú dexametazon már több mint hatvan éve létezik, világszerte széles körben hozzáférhető gyulladáscsökkentő.

A klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító Peter Horby professzor bejelentése szerint - idézi a hírt a portál.

Kathryn Hibbert, az amerikai Harvard Egyetem massachusettsi általános kórháza intenzív osztályának igazgatója azonban így nyilatkozott:

Megégettük már magunkat, és nemcsak a koronavírus világjárvány alatt, hanem előtte is azzal, hogy érdekes eredményekről számoltak be nekünk, de amikor részletesen megnézhettük az adatokat, az már nem volt olyan meggyőző.

Hibbert szerint a részletek ismeretében jobban tudnak majd ítélni, kiderül, hogy mely betegen mekkora dózisban segített leginkább a gyógyszer, addig ő nem változtat gyakorlatán.

Thomas McGinn, New York legnagyobb egészségügyi ellátórendszerének, a Northwell Health-nek a főorvos-helyettese pedig azt mondta: a szteroidok képesek lerontani az immunrendszert, ezért az orvosoknak óvatosan kell dönteniük alkalmazásukról minden egyes beteg esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK