Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy icipici amerikai biotechnológiai vállalkozás kísérleti gyógyszert fejleszt a koronavírus ellen, aminek legnagyobb különlegessége, hogy az ígéri: a fertőzöttek napi két tabletta bevételével letudhatják a világot két vállra fektető kórokozó elleni harcot - derül ki a Financial Times riportjából. Mint minden fejlesztésének korai szakaszában járó orvosságnál, ennél is igen nagy a kockázata annak, hogy végül nem sikerült elérni a remélt eredményt - a gyógyszerek kevesebb mint tíz százaléka "éli túl" az emberi tesztelés első szakaszát, azaz alig néhányból lesz piaci termék.

A Wayne és Wendy Holman házaspár, a Miamiban működő Ridgeback Biotherapeutics tulajdonosai is óvatosan állnak a jelenleg EIDD-2801 néven futó szerhez. Holman doktor szerint nincs vesztenivalójuk, ha nem jön be a fejlesztésük, senki sem fog emlékezni rá, ha viszont igen, akkor világhírűek lesznek. Holmannak egyébként már kijutott a hírnévből: belekeveredett a SAC Capital néven futó hedge fund bennfentes kereskedési botrányába. Bár neve megfordult a nyilvánosságban, a hatóságok végül semmilyen vádat nem emeltek ellene.

Mikrovállalkozás

A házaspár 2014-ben alapította a Ridgeback Biotherapeutics vállalkozást, amelyben a feleség befektetési menedzseri tapasztalatait kamatoztatja, a férj pedig társalapítóként és tudományos tanácsadóként szerepel. Már kifejlesztettek egy Ebola elleni gyógyszert, amely a hatósági gyártási engedélyre vár. Idén januárban, amikor a koronavírus-járvány még éppen hogy csak elkezdődött a házaspár kiszúrt egy szert, ami másoknak elkerülte a figyelmét. Az atlantai Emory University EIDD-2801-es készítményéről volt szó, amelyet ritka agyvelőgyulladás-vírusok ellen fejlesztettek ki, de ígéretesnek látszott az olyan koronavírusok ellen is, mint a SARS és a MERS.

A Ridgeback március 23-án bejelentette, hogy megszerezte a gyógyszer licencét az Emorytól, és elindította a szükséges klinikai teszteket. Ezután egy tudományos folyóiratban megjelent egy cikk egy tanulmányról, miszerint a szer laboratóriumi körülmények között megakadályozta, hogy a koronavírus lemásolja magát emberi tüdősejtekben, illetve egerekben. Nem csoda, hogy így már az amerikai Merck gyógyszergyár figyelmét is felkeltette a dolog. Csak hát elkéstek: a licenc már a Ridgebacknél volt.

Együttműködés

Végük május 2-án bejelentették, hogy a két cég együttműködik az EIDD-2801-ra alapuló gyógyszer előállításában. A Mercknek elsősorban az keltette fel a figyelmét, hogy ez a szer tablettában bevehető megoldást kínál, míg más gyógyszereket injekciózni kell. Elméletileg olyan szer lehet a végeredmény, amit minden fertőzött megkaphat, amikor pozitív lesz a koronavírus-tesztje, majd öt napon át szedheti a pirulákat, amelyek segítségével megelőzhetik a súlyos, kórházi kezelést igénylő koronavírus-betegség kialakulását. A Ridgeback a gyógyszermultival olyan partnert szerzett, aki képes gyorsan óriási tételben gyártani a gyógyszert, ha beválik - ez esetben őszre 4-5 millió dózist tudnának előállítani.

A fejlesztés sebessége még a biotech cégek gyorsaságához képest is brutális: a licenc megszerzése után 20 nappal elkezdték az első lépcsős kísérleteket, majd a második tesztforduló két hónappal ezt követően indult. Holmanék napi 16 órát dolgoznak.

Mellékhatások

Ugyanakkor a tudósok egy része szerint gond lehet a gyógyszer biztonságával. Előfordulhat például, hogy növeli a rákos megbetegedés kockázatát. Erre az a Ridgeback és a Merck válasza, hogy a páciensek csak öt napig kapnák a gyógyszert, ami eleve csökkenti a veszélyt, de a Merck külön vizsgálatokat fog folytatni ezzel a lehetséges mellékhatással kapcsolatban.

Holmanékat azzal is megvádolták, hogy a gyors, gigantikus profit reményében foglalkoznak az EIDD-2801-gyel, ám ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kísérleteket teljesen saját családi megtakarításukból finanszírozzák. Nem akarták vesztegetni az időt azzal, hogy pénzgyűjtésbe kezdenek. Állami támogatást a biztonsági kockázatok miatt nem kapnak.
Gazdasági "mellékhatásnak" tekinthető, hogy a gyógyszer-engedélyezés kő

kemény szabályai külön tesztnek vetik alá Ridgebacket és a Mercket. Gazdaságilag ez a legkockázatosabb szakasza a gyógyszerfejlesztésnek. Ha azonban legyűrik ezt a nehézséget, akkor - a Morgan Stanley befektetőknek szán elemzése szerint - a szer robbanthat a piacon, hiszen a fertőzöttek néhány pirula beszedésével megelőzhetik a súlyos koronavírus-betegséget. Ez lehet a legkeresettebb koronavírus-gyógyszer.