Fontos dolgot mondtak ki egy koronavírus elleni szerről

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy befejezte a malária ellen használatos hidroklorokin tesztelését a koronavírus ellen, és úgy találta, hogy a gyógyszer nem tudja megakadályozni a vírus halálos szövődményeit.
Domokos László, 2020. július 5. vasárnap, 08:27
Fotó: Getty Images

A szervezet szakértői bizottsága áttanulmányozta a jelentéseket, amelyek hidroklorokin és lopinavir/ritonavir gyógyszerkombinációval kezelt, koronavírussal fertőzött betegek gyógyulását vetették össze ilyen gyógyszereket nem kapó betegek állapotának alakulásával.

Az eredmény: nem vagy alig csökkent a halandósága a gyógyszerkombinációval kezelt betegeknek a szokásos terápiával ápoltakéhoz képest - idézte az MTI hírét az Index.

A néhány hónapja Donald Trump amerikai elnök által még a Covid-19 elleni csodaszerként reklámozott szer felhasználásától már korábban is több tanulmány óvott - egyebek mellett a szedése során fellépő súlyos komplikációk miatt.

A gyógyszer iránti lelkesedés egy márciusi francia tanulmány megjelenése után indult be, de a kutatást tudományos oldalról sok támadás érte, és később még a publikációt megjelentető társaság is elhatárolódott a kutatástól.

HOZZÁSZÓLÁSOK