Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte a tagállamok kormányait, hogy jövő hétfőtől oldják fel a járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezetben - idézi fel az állásfoglalást az MTI.

Spanyolország azonban június végéig nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a határain bevezetett korlátozásokat - közölte Arancha González Laya spanyol külügyminiszter. Spanyolország a világon az ötödik, Európában a második az igazolt koronavírus-fertőzések számát tekintve. A madridi egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint a nyilvántartott esetek száma 242 707. Az elmúlt egy napban 156 új fertőzöttet regisztráltak.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt tanácsolta a fővárosiaknak, hogy mind pénteken, Oroszország napján, mind pedig június 24-én, a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján megtartandó katonai díszszemle napján maradjanak otthon, mert a Covid-19-fertőzés kockázata miatt a tömegrendezvényeket tartani még mindig tilos. Mindkét ünnep alkalmából lesznek hivatalos rendezvények, de úgy vélekedett, hogy jobb ezeket inkább a televízióban megnézni.

Ötvenháromra csökkent a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Olaszországban, amely a legalacsonyabb adatnak számít március 2. óta. Így hétfőn nyithatnának ki az olasz mozik, de a moziüzemeltetők szövetségének csütörtöki közleménye szerint az általuk túlságosan szigorúnak tartott egészségügyi előírások miatt egyelőre zárva maradnak. Az olasz mozikat több mint három hónappal ezelőtt, március 8-án kellett országszerte bezárni a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Törökország csütörtökön megnyitotta a koronavírus-járvány miatt még korábban lezárt szárazföldi határátkelői csaknem mindegyikét, azonban az iráni határátkelőhelyek továbbra is zárva maradnak a személyforgalom előtt. Minden Törökországba érkezőt "egészségügyi ellenőrzésre" köteleznek, azokat pedig, akik tüneteket mutatnak vagy esetükben a hatóságok szükségét érzik, ingyenes vírustesztnek is alávetik.

Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását. Június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség.

Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következményeként. Zágráb és Ljubljana - április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország felé.

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, mivel az utóbbi napokban gyorsabb ütemben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma, ugyanakkor nem kívánta szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat. Az eddigi legtöbb új fertőzöttet - 90 esetet - április 24-én jelentették. A bolgár tisztifőorvos szerint az országot minden bizonnyal elérte a járvány második hulláma. Mint mondta, a vírus jelenleg helyi gócokban terjed.