A határzárak, illetve az azokat feloldó intézkedések kizárólag a járványügyi helyre válaszolhatnak, semmilyen esetben sem utalhatnak állampolgárságra - mondta a képviselő az Európai Parlament (EP) közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottságának (TRAN) ülésén.

A turizmus mihamarabbi újraindítása több mint 6 millió munkavállaló munkahelyének megmentését jelenti, az utazások engedélyezéséhez azonban megfelelő egészségvédelmi intézkedések szükségesek. A tagországoknak és illetékes hatóságaiknak összehangoltan kell cselekedniük a nyári szezonban rejlő lehetőségek kiaknázására a belső határok átjárhatóságának felelősségteljes biztosításával.

A járványhelyzet pillanatnyi állásának megállapítására a tagállamok között jól működő, az egyes országokénál szélesebb körű adatokat tartalmazó és határon átnyúló adatcserét lehetővé tevő, a fertőzés nyomon követésére alkalmas rendszerek használatára van szükség. Az ilyen - internetalapú - programoknak teljes védelmet kell biztosítaniuk a személyes adatok számára, használatuk csak önkéntes lehet  - mondta Tokarski.

Deli Andor fideszes EP-képviselő azt szorgalmazta, hogy az EB koordinálja a határnyitást, de a tagállamok szabadon dönthessenek azok ütemezéséről. "A koronavírus-járvány minden bizonnyal megváltoztatja az utazási szokásainkat. Használhatjuk ezt arra is, hogy népszerűsítsük a helyi, kevésbé ismert turisztikai célpontokat. Így szélesíthetjük a kínálatot az utazni vágyók előtt, és segítjük a helyi vállalkozásokat is" - fogalmazott.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője online felszólalásában történeti bejelentésnek nevezte az Európai Bizottság gazdasági helyreállításról szóló tervének csütörtöki bemutatását. Megjegyezte ugyanakkor, noha elismerik turizmus fontosságát és azt, hogy a szektort illetően komoly beruházások szükségesek, nem világos, hogy "hol a célzott költségvetés és a támogatás? Tudjuk, hogy a támogatás csak célzott költségvetéssel összekapcsolva működik. A szép szavak nem adnak enni a munkanélkülieknek" - fogalmazott a szocialista képviselő.