Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erről tanúskodnak az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) legfrissebb felmérésének hétfőn közzétett adatai. Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,1 pontra csökkent a januári 50,9 pontról. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők 50,5 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Az ISM beszerzésimenedzser-indexének 42,9 pont alá kell kerülnie ahhoz, hogy megbízhatóan jelezze a szélesebb gazdaság recesszióját. Jelenlegi értéke 2,1 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

A BMI alindexei közül a termelésé 4,0 ponttal 50,3 pontra süllyedt. Az árindex 7,4 ponttal 45,9 pontra zuhant, míg elemzők 51,0 pontot vártak. Az új megrendelések mutatója 2,2 ponttal 49,8 pontra esett, összhangban az elemzői várakozásokkal. Az új exportmegrendelések alindexe 2,1 ponttal 51,2 pontra csökkent. A foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke viszont 0,3 ponttal 46,9 pontra emelkedett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index öt hónap óta először januárban került ismét az 50 pontos küszöb fölé, miután a kereskedelmi részmegállapodás aláírása után enyhültek az amerikai-kínai feszültségek. A koronavírus-járvány azonban új fenyegetést jelent: amellett, hogy aláássa az exportot és akadályozza a szállításokat, az utazási korlátozásokkal a szolgáltatási szektort is sújtja.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit szerzésimenedzser-indexének értéke a januári 51,9 pontról 50,7 pontra, hathavi mélypontra süllyedt. Az adatok azt mutatják, hogy jelentősen, évesítve 3 százalékkal csökkent a feldolgozóipar termelése és a megrendelések állománya is februárban, miközben az új koronavírus által okozott járvány következtében visszaesett az export és akadoztak a beszállítások.

Bár a kereskedelmi háborúk miatti aggodalmak enyhültek, a vállalatokat erősen nyugtalanítja a gyorsan terjedő járvány, amely visszavetheti az elnökválasztás közeledtével amúgy is lanyhuló keresletet. A pénz- és értékpapírpiacokon tapasztalt erős kilengések pedig még inkább kiadásaik visszafogására késztetheti a fogyasztókat, a vállalatokat pedig beruházásaik elhalasztására.