Koronavírus: horvát nyaralóhelyeken is van már fertőzött

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - közölte a helyi sajtó hétfőn. Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit.
Szász Péter, 2020. március 9. hétfő, 19:36
Fotó: Getty Images

Új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz-szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek. A kormány egymilliárd euró értékben ösztönző csomagot készít elő a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítésére, valamint az Európai Unió közreműködésével félmillió szájmaszk beszerzését is kezdeményezte - mondta a szlovén nemzetbiztonsági tanács ülését követően Ales Sabre egészségügyi miniszter.

A járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályba marad a kormány vásárnaptól életbe léptett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket. Ezt most ötszáz főről száz főre korlátozták, és pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt nem tartják be. Néhány egyetem - köztük a koperi és a ljubljanai - még délelőtt jelezte, hogy intézményeiben két hétre felfüggeszti az oktatást - írja az MTI.

Külön intézkedéseket vezetnek be a dél-szlovéniai Bela Krajina és Dolenjske körzetére, ahova Metlika város egészségháza is tartozik, amelyet szombaton le kellett zárni. Az ott rendelő orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel, valamint a városban működő idősotthon lakóival és dolgozóival. A Szlovéniában regisztrált 23 betegből hét egészségügyi alkalmazott.

Horvátországban hétfőn Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

A válságstáb hétfői ülését követően Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: azok a külföldi állampolgárok, akik fertőzött olaszt területekről, Kínából és Koreából érkeznek Horvátországba, 14 napra karanténba kerülnek, a horvát állampolgároknak pedig két hétig otthon kell tartózkodniuk megfigyelés alatt. Javasolták továbbá az ezer fő feletti rendezvények elhalasztását és a sportesemények nézők nélküli megtartását.

Horvátországban eddig 344, Szlovéniában 1227 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK