Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indiai központi bank monetáris döntéshozó testülete azonnali hatállyal 25 bázisponttal, 4,0 százalékra vitte le a passzív repóügyletek kamatát. Három héttel ezelőtt 90 bázisponttal csökkentette ugyanezt a kamatot.

Az intézkedésnek az a célja, hogy a kereskedelmi bankok ne a központi banknál helyezzék el pénzeszközeiket, hanem a vállalatok és a háztartások hitelezését bővítsék. A bankok átlagosan 4360 milliárd rúpiát (57,02 milliárd dollárt) helyeztek el a jegybanknál az utóbbi három hétben. Az indiai bankok az utóbbi pár negyedévben, a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan, rendkívül erősen húzódoztak a hitelezéstől, és az esetleges veszteségektől való rettegés az utóbbi hetekben csak tovább nőtt a gazdasági aktivitás összeomlásának hatására.

A jegybank monetáris politikai bizottsága az irányadó kamatot, a rövid lejáratú aktív repóügyletek kamatlábát pénteken változatlan szinten, 4,40 százalékon hagyta, a három héttel ezelőtti 75 bázispontos csökkentés után.

A pénzügyi rendszer likviditásának fenntartása érdekében a testület döntött arról is, hogy 500 milliárd rúpiával (6,51 milliárd dollárt) támogatja a vállalati kötvénypiacokat új, hosszú távú célzott repó műveletek révén. Emellett enyhítette a bankok tartalékképzési kötelezettségét, illetve elrendelte a banki osztalékok kifizetésének befagyasztását a folyó pénzügyi év végéig, azaz 2021. március 31-ig.

Az 1,3 milliárd lakosú dél-ázsiai országban a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma péntekre meghaladta a 13 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 448 volt. A koronavírus-járvány elleni harc jegyében Narendra Modi kormányfő a napokban úgy döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják a március 24-én három hétre elrendelt országos házi karantént.

A Nemzetközi Valutaalap a héten közzétett tavaszi előrejelzésében mindössze 1,9 százalékos növekedést jósolt az indiai gazdaságnak a folyó pénzügyi évre, ami 5,1 százalékponttal kevesebb a tavaly októberi becslésnél. A következő pénzügyi évre 7,4 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme, ez megegyezik az októberi prognózissal. A 2019/20-as pénzügyi évben 4,2 százalékkal nőtt India hazai összterméke.