Újra lépésre kényszerült a jegybank Indiában

Három héten belül másodjára, pénteken ismét csökkentette a passzív repóügyletek kamatlábát az indiai jegybank, hogy hitelkihelyezésre ösztönözze a kereskedelmi bankokat a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaság támogatásának érdekében - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 17. péntek, 16:29
Fotó: Pixabay

Az indiai központi bank monetáris döntéshozó testülete azonnali hatállyal 25 bázisponttal, 4,0 százalékra vitte le a passzív repóügyletek kamatát. Három héttel ezelőtt 90 bázisponttal csökkentette ugyanezt a kamatot.

Az intézkedésnek az a célja, hogy a kereskedelmi bankok ne a központi banknál helyezzék el pénzeszközeiket, hanem a vállalatok és a háztartások hitelezését bővítsék. A bankok átlagosan 4360 milliárd rúpiát (57,02 milliárd dollárt) helyeztek el a jegybanknál az utóbbi három hétben. Az indiai bankok az utóbbi pár negyedévben, a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan, rendkívül erősen húzódoztak a hitelezéstől, és az esetleges veszteségektől való rettegés az utóbbi hetekben csak tovább nőtt a gazdasági aktivitás összeomlásának hatására.

A jegybank monetáris politikai bizottsága az irányadó kamatot, a rövid lejáratú aktív repóügyletek kamatlábát pénteken változatlan szinten, 4,40 százalékon hagyta, a három héttel ezelőtti 75 bázispontos csökkentés után.

A pénzügyi rendszer likviditásának fenntartása érdekében a testület döntött arról is, hogy 500 milliárd rúpiával (6,51 milliárd dollárt) támogatja a vállalati kötvénypiacokat új, hosszú távú célzott repó műveletek révén. Emellett enyhítette a bankok tartalékképzési kötelezettségét, illetve elrendelte a banki osztalékok kifizetésének befagyasztását a folyó pénzügyi év végéig, azaz 2021. március 31-ig.

Az 1,3 milliárd lakosú dél-ázsiai országban a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma péntekre meghaladta a 13 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 448 volt. A koronavírus-járvány elleni harc jegyében Narendra Modi kormányfő a napokban úgy döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják a március 24-én három hétre elrendelt országos házi karantént.

A Nemzetközi Valutaalap a héten közzétett tavaszi előrejelzésében mindössze 1,9 százalékos növekedést jósolt az indiai gazdaságnak a folyó pénzügyi évre, ami 5,1 százalékponttal kevesebb a tavaly októberi becslésnél. A következő pénzügyi évre 7,4 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme, ez megegyezik az októberi prognózissal. A 2019/20-as pénzügyi évben 4,2 százalékkal nőtt India hazai összterméke.

HOZZÁSZÓLÁSOK