Koronavírus: indul a világon egyedülálló tesztelés Szlovákiában, de vannak még kérdések

A hétvégén indul Szlovákiában a világon egyedülálló tesztelés, amelynek keretében az ország szinte összes lakosától, 4 millió embertől szeretnének mintát venni. A döntés megszületett, de sok még a tisztázatlan kérdés.
Csernátony Csaba, 2020. október 20. kedd, 07:26
Fotó: Getty Images

A szlovák kormány a hétvégén úgy döntött, az ország szinte összes lakosát letesztelik, a nagyszabású projekt pár részletét pedig most ismertette a pozsonyi Új szó. A hírportál cikkéből azonban kiderül, hogy több fontos még tisztázásra vár.

Például egyelőre nem tudni, hogy kötelező lesz-e a tesztelés vagy önkéntes. A szlovák kormány vasárnapi ülésén erről nem született egyértelmű döntés. Elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy a tesztelést nem teszik kötelezővé, de azt, aki nem megy el rá, megbüntetik. A büntetés lehet pénzbírság, vagy akár valamilyen állami járulék csökkentése.

Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy most hétvégén kezdődnek a tömeges tesztelések a legfertőzöttebb térségekben, azaz a Turdossini (Tvrdo¹ín), Námesztói (Námestovo), Alsókubini (Dolný Kubín), esetleg a Bártfai /Bardejov/) járásban. Ezt követően a jövő héten tartják meg az országos tesztelés első fordulóját, a másodikat egy héttel később, a november 7-8-ára eső hétvégén.

A jelenlegi tervek szerint csak a 10 évnél idősebb szlovák állampolgárokat tesztelik majd, ez 4 millió embert jelent, a mintavételeket várhatóan - a választásokhoz hasonlóan - az iskolákban végzik majd el a szakemberek. Az még nem teljesen világos, miként akarják meggátolni a szlovák hatóságok, hogy a tesztelés során tumultus alakuljon ki. Várhatóan az ABC sorrendjében mehetnek a lakosok a tesztre, de aki a kijelölt időben nem tud megjelenni, annak lesz lehetősége, hogy az adott napon tesztelhesse magát.

Ilyen volumenű tesztelés levezényléséhez nagyon sok emberre, ezért a szlovák hadsereg mellett az általános orvosok is besegítenek, ám még mindig nem teljesen biztos, hogy elegen lesznek. Ráadásul a katonák többsége azonban csak az emberek eligazításában, a tesztelési pontok bebiztosításában fog segíteni, a mintavételeket ugyanis a szakembereknek kell elvégezniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.20 08:17

A világnak az egyik legnagyobb baja, hogy tele van elmebeteg, rohadék politikussal.
"tesztelést nem teszik kötelezővé, de azt, aki nem megy el rá, megbüntetik."
Tehát a lényeg itt is, a büntetés. Remélem picsán rúgják ezt a kecsegét is. Matovics mehet a francba. mint Fico és miniszterei.
Az ÚJ SZÓ cikkéből:
- Van annyi orvos és higiénikus, hogy a közel hatezer tesztelési ponton zökkenőmentes legyen a mintavétel?
- Nincs. A tesztelésbe ezért a hadsereg, medikusok, minden jel szerint az általános orvosok is besegítenek, ám tegnapi lapzártánkig nem volt egyértelmű, lesz-e erre elég ember.
https://ujszo.com/kozelet/mit-tudunk-eddig-az-orszagos-koronavirus-tesztelesrol
-----------
És ha kiderül, hogy 1,5-2 millió fertőzött van, akkor az ország egy b@szot nagy karantén lesz, nulla gazdasági történettel?
-------------
Egyébként nekem úgy tűnik, mintha országonkénti kísérlet lenne, s mindenki Merkelnek számolna be róla.
Sejtés erősítése a szlovák ügy kapcsán:
Igor Matovi? (O?aNO) kormányfő a közösségi oldalán kért elnézést Zuzana ?aputová államfőtől, amiért előbb tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt az országos tesztelésről, mint őt.
https://ujszo.com/kozelet/matovic-elnezest-kert-caputovatol
--------------
Korábbi sejtésemet erősíti, hogy amikor Merkel remegett a virnyó megjelenése előtt, ő már tudhatott erről a járványról. Megremegett a felelősség súlyától?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html