Koronavírus - influenza elleni, tömeges oltást adnának a lengyelek

A koronavírus-járvány esetleges második hulláma előtt tömeges, elsősorban a kockázati csoportokat érintő influenza elleni oltást fontolgatnak Lengyelországban - közölte hétfőn Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes.
Domokos Erika, 2020. július 28. kedd, 06:40
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A lengyel egészségügyi tárca idén 1,5 millió vakcinát rendelt az őszi influenzajárvány megelőzésére - közölte az MTI szerint Kraska az RMF FM kereskedelmi rádióban. A megfelelő érdeklődés esetén több oltóanyagot is beszerezhetnek.

Az influenza elleni tömeges - bár nem kötelező - oltásokat fontolgatja az a szakértői csoport, amelyet az egészségügyi tárca kötelékében a koronavírus-járvány esetleges második hullámának kezelésére felállítottak.

Utalva arra, hogy a második járványhullám egybeeshet az influenzajárvánnyal, Kraska kívánatosnak nevezte, hogy a fő kockázati csoportokba tartozók - egészségügyi dolgozók, 65 évnél idősebbek, gondozóotthonok lakói - influenza elleni oltásban részesüljenek.

Az oltások költségeinek fedezéséről a miniszterhelyettes nem nyilatkozott egyértelműen, de reményét fejezte ki, hogy minél szélesebb körben sikerül majd hozzáférést biztosítani. A vakcinák árát sok önkormányzat, több vállalat vezetése át akarja vállalni - tette hozzá Kraska.

Lengyelországban stabil a járvány szintje, a napi növekedés nem mutat lényeges eltéréseket. Hétfőn 337 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami július 21. óta a legalacsonyabb adat. Öt fertőzött, más betegségekben is szenvedő ember elhunyt.

Jelenleg 10 ezer 546 az aktív esetek száma, közülük 777, általában tünetmentes fertőzést a sziléziai bányavidéken tartanak számon. A fertőzöttek közül 32 ezer 856-an felgyógyultak. Eddig 1676 koronavírussal megfertőzött ember hunyt el - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK