Víruselhárításban a régió legyőzte a Nyugatot - de hol van Magyarország?

Kelet-Közép-Európa látványosan sikeresebb a koronavírus-járvány kezelésében, mint a kontinens déli és nyugati része. Számos oka lehet ennek, de a Financial Times csak Magyarország szomszédaival példálózik, a budapesti kormány nem kap dicséretet.
Komócsin Sándor, 2020. május 1. péntek, 18:08
Fotó: Getty Images

Nyugat- és Dél-Európában a koronavírus pusztítása komoly áldozatokkal járt, voltak olyan napok, amikor ezrek haltak meg, és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése miatt az orvosok időnként választás elé kerültek, hogy melyik betegüket mentsék meg, és melyikről kénytelenek lemondani. Eközben a kelet-közép-európai országokban sokkal kevesebb az halálos áldozat és Európának ez a része közelebb került ahhoz, hogy újraindítsa az életet. Boltok, szállodák, iskolák, sőt még bevásárlóközpontok is kinyithatnak - kezdi elemzését a Financial Times.

A kontinens megosztottsága a járvány szempontjából feltűnő. Miközben Spanyolországban egymillió lakosra vetítve 517-en, Olaszországban 453-an, Franciaországban 353-an az Egyesült Királyságban 325-en haltak meg, Szlovákiában ez a mutató négy, Lengyelországban 16, Csehországban 21, Ausztriában 65. Csak április 28-án többen haltak meg Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában az egész válság alatt együttvéve.

Szerencse

A magyarázat részben a szerencsében keresendő. Olaszországban és az Egyesült Királyságban januárban jelentek meg az első fertőzöttek, míg Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában csak március első hetében jegyezték fel az első koronavírus-hordozókat. Ez időt adott ezeknek az országoknak a felkészülésre.


Financial Times

A másik tényező, legalábbis Ausztriában az, hogy kik fertőződtek meg a leghamarabb. Szemben Olaszországgal, ahol idősekre és betegekre csapott le a járvány, az osztrákoknál először fiatalabb, egészséges emberek, síelők, üzletemberek kapták el a fertőzést - hívja fel a figyelmet Thomas Czypionka bécsi egészségügyi közgazdász. Emellett az is számít, hogy Ausztriában a 30 éven felülieknek csak öt százaléka él együtt szüleivel - Kínában és Olaszországban is jóval magasabb ez az arány.

A legfontosabb tényező azonban az, hogy a régiós országok nagyon gyorsan reagáltak a járvány megjelenésére - mondja Olga Loblova cambridge-i egyetemi kutató. Szlovákia, Lengyelország és Csehország az első között zárta le határait, akárcsak Ausztria, és átfogó korlátozásokat vezetett be az üzletek nagy részének bezárásától a gyülekezés felfüggesztéséig.

Különbség

A gyorsaság fontosságára hoz példát Martin McKee londoni közegészségügyi szakember. Március elején az Egyesült Királyságban még megrendezték Cheltenhamben a derbytt, ahol egymást lökdöste 70 ezer ember, Franciaországban hupikék törpikéknek öltözve versenyeztek az emberek, hogy ki az igazi törpe. Ezzel szemben Ausztriában ekkor már felfüggesztették a 100 főnél több ember találkozásával járó rendezvényeket, Csehországban pedig 30 főben húzták meg a határt. Hasonlóan agresszív intézkedést hozott Lengyelország és Szlovákia is.

Fontos eleme a védekezésnek a maszkok viselése: Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában gyorsan kötelezővé tették mindenire vonatkozóan, aki kilép az otthonából. Ezt a lépést még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem forszírozta. Március közepén Igor Matovic szlovák miniszterelnököt és Marek Krajci egészségügyi minisztert Zlatica Puskarova tévériporter arra kérte, hogy vegyenek fel maszkot, mielőtt a kamerák elé állnak. Ezt el sem tudtuk képzelni ezt korábban - ismerte el Matovic, de már a műsor alatt megszokták a hordását, ahogy később az egész lakosság hozzászokott - írta a napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.05.05 09:19

@znojmo:
"nem európai fejre készült hanem laposabb orrú kínai koponyára"

Gondoltál már arra, hogy a te orrod nagyobb az átlagosnál?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.04 20:04

@znojmo: Ilyet akartak rámsózni a patikában már töbször is 790-ért... mondom ez nekem 300-nál többet nem ér meg, de azt sem szívsen adom ilyen gagyi szarért... Node megmondta ma ártóboborján, hogy ezek tökéletsen megfelelnek... ét tán igaza is van... ide, ebbe a birkaországba tényleg megfelel... mert teljesen mindegy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.04 11:06

Kedves fórumtársak. vettem egy maszkot ami Vettek Kínából. ahogy kezembe vettem a gyógyszertát ajtajában azonnal leszakadt a gumija a jobb oldalon, használhatatlan lett. Állítólag 3 rétegű, de a három réteg a WC papírnál vékonyabb, hitvány gyenge anyag. nem európai fejre készült hanem laposabb orrú kínai koponyára!
Nem csoda, hogy a hollandok és mások visszaküldték a szállítmányokat, ők sem kínai méretek. Szijjártó bevásárolt. Nekem marad a házi, európai fejre gyártott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rgy13, 2020.05.03 23:36

Igen! Úgy tűnik, mintha a vasfüggöny újra megépült volna, csak fordított előjellel. Nincs rá egyelőre semmilyen magyarázat, egy-két zavaros indoklás nélkül. Persze lehet, hogy lenne magyarázat, de ebben az álszent, morálisan lezüllött nyugati világban nem akarnak róla beszélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.05.02 18:28

@Marzipan:
No igen.
Szlovákiában a betegek átlagéletkora kb 40-45 év, nálunk 65+

https://index.hu/kulfold/2020/04/15/szlovakiaban_a_legtobb_koronavirus-fertozott_30_es_44_ev_kozotti/

Nem hiszem el, hogy a napi.hu hetek múlva sem képes a szlovák adatokat megfelelően értelmezni!
Gyerekek, olvassátok már el, amit belinkeltem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html