Fél évvel meghosszabbítják a bértámogatási programot Ausztráliában

Az ausztrál kormány 16,8 milliárd ausztrál dollár (11,8 milliárd USD) ráfordításával hat hónappal meghosszabbítja a koronavírus-járvány által sújtott vállalatoknak nyújtott bértámogatási programot, mivel ismét gyorsan emelkedik az új fertőzöttek száma az ország délkeleti részén, ami a recesszió elnyúlásával fenyeget.
Szepesi Anita, 2020. július 21. kedd, 15:06
Fotó: MTI/EPA

A márciusban 70 milliárd ausztrál dollár keretösszeggel meghirdetett bértámogatási program eredetileg szeptember 30-ig szólt. Mindazonáltal a 2021. március 28-ig terjedő időszakban már kisebb mértékű támogatást nyújtanak a bérekhez, és becslések szerint mintegy egymillió munkavállalót érinthet a program az MTI beszámolója szerint.

A döntést kommentálva Scott Morrison miniszterelnök újságíróknak elmondta, hogy csökkenteni és végül meg kell szüntetni a bérek támogatását, mert ez nem fenntartható, nem lehet állandósítani, soha nem is szánták annak ezt az intézkedést.

Ausztráliában márciusban indult a bértámogatási program: minden érintett munkavállalónak, ideértve az alkalmi munkásokat is, kéthetente 1500 ausztrál dollárt fizettek. Szeptember végétől 1200 ausztrál dollárra csökkentik a támogatást, és aki heti 20 óránál kevesebbet dolgozik, csak 700 ausztrál dollárt kaphat, januártól pedig ezer, illetve 650 ausztrál dollárra csökken ez az összeg.

A bértámogatási program 3,5 millió ausztrálnak segített átvészelni az utóbbi hónapokat, miután a járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések gyakorlatilag megbénították a gazdaságot.

Morrison jelezte, hogy a munkanélküliségi segélyt is csökkentik. Márciusban a szeptember 30-ig tartó időszakra 550 ausztrál dollárral emelték meg a kéthetente fizetett segély összegét, ezt kevesebb mint felére viszik majd le.

Az ausztrál jegybank üdvözölte, a vállalatok és a háztartások számára fontosnak nevezte a kormány döntését a bérek és a munkanélküli segélyek támogatási programjának meghosszabbításáról, amely enyhíti azokat a félelmeket, hogy a gazdaság meredek visszaesést szenved el szeptember után.

Az első negyedévben véget ért Ausztrália történelmének leghosszabb gazdasági expanziója, mivel a koronavírus-járvány és a márciusig pusztító bozóttüzek felőrölték a növekedést. A hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal esett vissza január-márciusban, kilenc év óta először mértek csökkenést. A második negyedévben technikai recesszióba került a gazdaság, a júniussal végződő három hónapban negyedéves összevetésben a GDP az első negyedévit jóval meghaladó mértékben csökkenhetett.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 13. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

HOZZÁSZÓLÁSOK