Koronavírus: az osztrák hadsereg bevetné a kutyákat

Az osztrák hadsereg azt tervezi, hogy nyomkereső kutyákat használnak fel a koronavírus-fertőzött emberek kiszűrésére, még akkor is, ha azok tünetmentesek. Egyelőre kísérleti fázisban tart az akció.
Lovas-Romváry András, 2020. július 20. hétfő, 13:24
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az osztrák hadsereg azzal kísérletezik, hogy nyomkereső kutyák segítségével szűrjék ki a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket - írja az osztrák APA hírügynökség értesülései alapján a Viennat.at. A kísérletben egyelőre egy belga juhászkutyát képeznek ki július végéig a fertőzöttek azonosítására, ezután következik majd a kísérlet értékelése.

Az, hogy szolgálatban lévő munkakutyáink nagyon sokféle anyagot képesek kiszagolni és azonosítani nem meglepő. Robbanóanyagok kiszaglására képes kutyáink mellett vannak olyanok, amelyek különböző kábítószerek jelenlétének jelzésére képesek. Ezek a robbanóanyagok, illetve a kábítószerek speciális szaga alapján tudják azonosítani a keresett anyagokat. A vírus terjedése Ausztriában sem állt meg, s ezért kísérletezünk jelenleg egy koronakereső-kutya kiképzésével - írta Klaudia Tanner védelmi miniszter közleményében.

Jelenleg Burgenlandban képeznek ki kísérleti jelleggel egy belga pásztorkutyát, a képzés a robbanóanyag és kábítószer felderítő kutyák képzéséhez hasonlóan játékosan zajlik. A közlemény szerint ehhez a koronavírus szagmolekuláját tartalmazó csövecskéket kell a kutyának megtalálnia, s ha ez sikerül, azonnal jutalmat kap, a következő fázisban maszkok segítségével folytatódik a koronavírusos (Covid-19) szagminták keresése. A hadsereg közölte, a kiképzés során a kutyák és az emberek biztonsága is garantált.

HOZZÁSZÓLÁSOK