A lengyel Mabion cég megállapodást kötött a Novavax amerikai vállalattal, amely a koronavírus ellen fog oltást gyártani. Ha minden jól megy, a Mabion bekapcsolódhat az amerikaiak készítményének előállításába, amit a Lengyel Fejlesztési Alap (PFR) 40 millió zlotys (3,2 milliárd forint) támogatása segíthet - adta hírül a Business Insider Polska.

A szerződés szerint, amelyről a Mabion most számolt be, a lengyel fél egy hatóanyagot szállíthat az oltáshoz, ami a Novavax vakcinájának fő összetevője. Első körben az amerikai vevő tesztelni fogja, hogy a lengyel vállalat megfelelő minőségű terméket állít-e elő, ha ezen a teszten átmegy, akkor a Mabion bekapcsolódhat a Novavax gyártásába beszállítóként. Ennek szellemében  a Mabion technológiai átalakítást hajt végre a saját üzemében az év első felében.

A Novavax oltása hagyományos, azaz nem az mRNA technológián alapszik, amelyet a Pfizer és a Moderna használ. Az amerikai cég január végi bejelentése szerint a tesztekben az oltásuk 89,3 százalékos hatékonyságot ért el a koronavírus-betegség megelőzésében, és csaknem ugyanekkora volt a hatékonysága az angol mutáns esetében is.

A Novavax most a harmadik klinikai tesztelési fázisnál tart vakcinája gyártásának előkészítésében, miközben az Európai Gyógyszer Ügynökség folyamatosan értékeli az oltást. Az engedélyezési eljárás már megkezdődött, de nem lehet tudni mikor adják ki a forgalmazási engedélyt. Lengyelországnak nyolcmillió oltásra van szerződése a Novavaxszal.