Laboratóriumi körülmények között egy köhögés után a levegőbe kerülő változatos méretű nedvességcseppek akár 6, tüsszentést követően pedig akár 8 méterre is eljutottak - derül ki a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak friss tanulmányából, amelyet a BBC nyomán az Infostart.hu idézett.

A kísérletekben nagy sebességű kamerákkal és szenzorokkal vizsgálták, mi történik a köhögés és a tüsszentés során.

Lydia Bourouiba, az MIT professzora szerint az emberek által kilégzéskor a levegőbe kerülő gázfelhő a szobán belül messzire viszi a kilélegzett eltérő méretű nedvességcseppeket. Véleménye szerint nem elegendő a jelenleg biztonságosnak ítélt 1-2 méternyi távolság az emberek között.

Különösen a rossz szellőzésű zárt terekben csökkenti a maszk viselése a megfertőződés kockázatát. Különösen ha egy fertőzött beteggel szemben állva viselik, mivel eltérítheti a beteg által kilégzett vírust a szemben álló szájától.

Az egyszerű, könnyű maszkok nem védenek a legkisebb részecskék belégzésétől, mivel az nem gondoskodik a kiszűrésükről - mondta a professzor. De eltéríthetik a nagy sebességgel kibocsátott lélegzetfelhőt.

David Heymann professzor, a WHO fertőzések kockázatértékelésével foglalkozó Stratégiai és Technikai Tanácsadó Csoportjának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a szervezet vizsgálja az új kutatási eredményeket, és felülvizsgálhatja a szájmaszkok viselésével kapcsolatos ajánlását is. Jelenleg ugyanis a WHO ajánlása szerint 1 méter távolságot érdemes tartani a köhögő és tüsszögő embertől, és maszkot csak a tüneteket mutató fertőzötteknek kell viselniük.

A WHO-ajánlás változása más európai országokban is elterjesztheti az általános maszkviselést a BBC szerint.