Miközben Lengyelországban is megugrott a naponta regisztrált koronvírus-fertőzöttek száma, egy friss közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 38,8 százaléka idén nem tervezi felkeresni szerettei sírhelyét - vette át a Business Insider Polska cikkét a Radio Poland.

Az IBRiS közvélemény-kutató cég felmérésében megkérdezettek 11,8 százaléka azt mondta, hogy el fog utazni vidékre, hogy kimehessen a temetőbe a családtagjaihoz, míg 7,6 százalékuk még nem döntött arról, mit tegyen.

A lengyelek, akik jelentős része mélyen hívő katolikus, más országok lakóinál komolyabban veszik a mindenszentek időszakát, így általában több millióan indulnak útnak ilyenkor, hogy bárhol is nyugodjanak szeretteik felkeressék a sírjukat. A koronavírus-járvány második hulláma azonban még ezt a szokásukat is felülírja, annak ellenére, hogy a temetők nyitva tartásával kapcsolatban nem hozott korlátozó intézkedéseket a kormány

Csak annyit kértek, hogy ha lehet, a halottak napját megelőző és követő hétre húzzák el a temetői látogatásaikat az emberek, a tömeg mérséklése érdekében. Az egészségügyi tárca a napokban arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi valamivel több mint tízezerről - ami elve jelentős növekedés a korábbiakhoz képest - 25 ezerre ugorhat a napi fertőzöttek száma, ha az emberek nem tartják be a távolságtartás szabályát.