Koronavírus: a lengyelek újból bevezetik az idősek vásárlási idősávját

Az idősebb embereknek a koronavírus-járványal szembeni védelme érdekében Lengyelországban újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő szombaton.
Domokos László, 2020. október 10. szombat, 15:25
Fotó: Reuters

Az új típusú koronavírus a 60 évnél, és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább, ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10-12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak.

A politikus Felhívta az időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

Mateusz Morawiecki kormányfő a kabinet egyik stratégiai céljának nevezte, hogy a tavaszi hónapokhoz képest nagyobb mértékben fenntartsák a gazdaság működését.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az iskolák 98 százaléka jelenleg hagyományos formában működik, csak a tanintézmények kis részében volt szükség vegyes, illetve távoktatás bevezetésére, ezért jelenleg nics szükség a távoktatás általános visszaállítására.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a járványügyi intézkedések jövő heti bővítését helyezte kilátásba. A járvány lassítása érdekében szombattól immár Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

A lengyel egészségügyi tárca szombati közleménye szerint egy nap alatt 5,3 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kitörése óta. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 39 ezer 684 az aktív fertőzöttek száma.

A napi halálozási adatok az utóbbi napokban nem növekedtek, az elmúlt 24 órában 53 fertőzött hunyt el, közülük 49 esetében az egészségügyi tárca a halál okaként a vírus okozta Covid-19 és más betegségek együttes meglétét jelölte meg, négyen pedig kifejezetten a Covid-19 miatt hunytak el.

HOZZÁSZÓLÁSOK