Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kereskedelem túlélése szempontjából kulcskérdés az ünnepi vásárlási szezon alakulása, sok üzletnél a fennmaradás a tét - írta a gazeta.pl. Ennek szellemében, a kereskedelmi központok lobbiszervezete a kormányhoz fordult a zárva tartás feloldásáért, és a kérés meghallgatásra talált. A varsói vezetés ugyanis úgy döntött, hogy november 28-ától a központok boltjai kinyithatnak, míg a vendéglőknek zárva kell maradniuk

Ugyanakkor a veszély még nem múlt el, ezért  Mateusz Morawiecki azt kérte honfitársaitól, akik a síelés szerelmesei, hogy semmilyen utazást, síelést Ausztriába vagy Olaszországba ne tervezzenek. Emellett kérik, hogy a karácsonyi családi összejövetelekre ne hívjanak meg öt vendégnél többet. Az iskolák december 24-éig zárva maradnak, aztán összevonják a karácsonyi és a síelési szünetet, így akár január közepéig fennmaradhat ez az állapot.

November végén Lengyelországban több mint 37 ezer kórházi ágy állt a koronvírus-betegek rendelkezése, amelyek  40 százaléka szabad volt. Ezenfelül volt 3000 lélegeztető gép, amelyek közül néhány száz szintén készen állt arra, hogy új betegeket fogadjon.

Oltásszkeptikusok

Eközben egyre nő azoknak a lengyeleknek a száma, akik ellenzik a járvány elleni oltás beadását. A felmérések szerint a lengyelek fele nem akarja beoltatni magát. A dühöngő járvány ellenére az októberi vizsgálatokhoz képest százalékponttal nőtt az oltásellenesek száma - írta a Dziennik Gazeta Prawna. Ugyanezt mutatta az RMF FM rádió felmérése is. A megkérdezett emberek csak 15.9 százaléka mondta biztosra, hogy akarja az oltást. A Rzeczpospolita felméréséből az derül ki, hogy a lengyelek 38,1 százaléka teljesen határozatlan ebben a kérdésben.