Az oroszok szerint Szerbiában adottak a technikai feltételek a Szputnyik V gyártásához - jelentette a vajdasági Szabad Magyar Szó, idézve azt az orosz szakemberekből álló csoportot, amely február 11-én érkezett Szerbiába.

Az orosz küldöttség arról győződött meg a Torlak Intézetben, hogy a vakcina gyártásához, töltéséhez és csomagolásához megvan a megfelelő felszerelés.

Nenad Popovic szerb innovációs és technológiai fejlesztési tárca nélküli miniszter közös sajtótájékoztatójukon elmondta: az oltóanyag-gyártáshoz vezető első fázis a vegyi anyagok eljuttatása az intézetbe, a második a gyártás, majd jön a töltés és a csomagolás.

Az orosz szakemberek szerint az első fázisra 2-3 hónapot kell szánni, a másodikat 9-10 hónap múlva lehetne megkezdeni. Ez azt jelentené, hogy Oroszországon kívül Szerbia lenne az első európai ország, ahol Szputnyik V vakcinát állítanak elő - mondta a miniszter.

Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi orosz nagykövet szerint a vakcina Szerbiában való előállításával új fejezet kezdődhet Szerbia és Oroszország kapcsolatában. A Torlak Intézet igazgatója Vera Stoiljkovic elmondta, hogy két hetet tartózkodott Oroszországban, ahol figyelemmel kísérhette az oltóanyag gyártási folyamatát. Úgy látja, hogy a technológiát ismerik a szerb szakemberek, az intézet képes előállítani az oltóanyagot.