Az Európai Parlament (EP) a pénteken elfogadott állásfoglalásában üdvözli az EU pénzügyi intézkedéseit és a járvány miatt folyósított likviditási támogatást. A már meglévő eszközökön túl azonban az EU-nak nagyszabású helyreállítási és újjáépítési csomagra is szüksége van, amelyet egy megnövelt hosszú távú költségvetésből (MFF), a meglévő uniós alapokból és pénzügyi eszközökkel, valamint az uniós költségvetés által garantált "helyreállítási kötvényekből" kellene finanszírozni - vélik a képviselők.

Az EP szerint a gazdaságélénkítő és helyreállító csomagnak az európai zöld megállapodásra és a digitális átállásra támaszkodva kell új lendületet adnia a gazdaságnak. A válságra adott válasznak nem kell kiterjednie a közös adósságkibocsátásra, de a jövőbeli beruházásokra kell irányulnia, hangsúlyozzák a képviselők az EP által kiadott közlemény szerint.

Több biztonságot

A képviselők egy állandó európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer és egy legalább 50 milliárd eurós úgynevezett Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását is kérik. Az alap a tagállamok egészségügy terén tett erőfeszítéséhez járulna hozzá kölcsönök biztosításával, a válságot követően pedig finanszírozná az egészségügyi rendszerek ellenállóbbá tételét és azt, hogy azok a leginkább rászorulókról is célzottan gondoskodjanak.

Nagyobb uniós hatáskör a határokon átnyúló egészségügyi veszély esetére

Az EP szerint a koronavírus járvánnyal szemben elengedhetetlen a közös uniós fellépés. A képviselők úgy vélik, nagyobb hatáskört kellene adni az EU intézményeinek arra, hogy cselekedhessenek a következő, határokon átnyúló egészségügyi veszély esetén. Így késlekedés nélkül megszületnének az európai szintű válaszlépések, a készleteket pedig - legyen szó arcmaszkokról, lélegeztetőgépekről, gyógyszerekről vagy pénzügyi segítségről - oda irányíthanák, ahol leginkább szükség van rájuk - véli az EP.

A képviselők támogatják az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy fokozza a kulcsfontosságú termékek - gyógyszerek, gyógyszerösszetevők, orvostechnikai eszközök, berendezések és anyagok - unión belüli gyártását, mert így a véleményük szerint az EU felkészültebben várhatná a következő globális válságot.

Kellene egy egészségügyi reagálási mechanizmus

A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az EU-n belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat, mert az egységes piac "közös boldogulásunk és jólétünk forrása" és a Covid19-járványra adandó közös és folyamatos válasz kulcsa.

A parlament egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus létrehozását is szorgalmazza, amellyel hatékonyabban lehetne válaszolni bármely jövőbeli egészségügyi vagy higiéniai válságra. A közös felszerelés-, anyag- és gyógyszerkészletek gyorsan mobilizálhatók lennének az életmentésre. A képviselők a védőoltásért folyó gyors kutatás támogatására is további uniós forrást kérnek.

Összeegyeztetett feloldási stratégiára van szükség

A képviselők továbbá hangsúlyozzák, hogy a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus ismételt felbukkanását. Az EP kéri a tagállamokat, hogy közösen alakítsák ki a karantén és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések feloldásának feltételrendszerét.

Az EP felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be egy hatékony korlátozásfeloldási stratégiát, amely széles körű tesztelést is magába foglal, és kiterjed arra, hogy a lehető legtöbb európai hozzájuthasson az egyéni védőeszközökhöz.

Magyarország és Lengyelország sem maradt ki

Az Európai Parlament az állásfoglalásában kitér arra is, hogy az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.

Az EP emellett törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését is a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.

Az EP az Európai Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

Félretájékoztatás, mint súlyos közegészségügyi probléma

A Parlament állásfoglalása végezetül hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az EU-nak ezért létre kellene hoznia egy európai információs csatornát, amely biztosítaná, hogy minden európai pontos és ellenőrzött információhoz juthasson. A képviselők a közösségimédia-vállalatokat is felkérik, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd megállítása érdekében.

Az állásfoglalást 395 szavazattal, 171 ellenszavazat és 128 tartózkodás mellett fogadták el.

Így szavaztak a kormánypárti képviselők

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a szavazást követően az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy képviselői támogatták az Európai Parlament jogalkotási döntéseit az új koronavírus járvány elleni küzdelemhez a tagállamoknak nyújtandó segítségről. Véleményük szerint az Európai Parlamentnek a tagállamok számára segítséget nyújtó döntései komoly késedelemmel születtek meg, és az intézkedések csupán szerény hozzájárulást jelentenek a tagállamok járvánnyal szembeni védekezést szolgáló erőfeszítéseihez.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közleményében azt írta, a Fidesz világossá tette, számára nem a koronavírus az ellenség, hanem az Európai Unió. Nem támogatták ugyanis azt az "egységes, történelmi" állásfoglalást, amelyet az Európai Parlament vezető frakciói közösen nyújtottak be a koronavírus-járvány elleni egészségügyi, gazdasági és szociális intézkedésekkel kapcsolatban a hatékonyabb válságkezelés érdekében. "Itt volt az igazság pillanata, de a kormánypárti képviselők nem éltek vele: elbuktak" - fogalmazott a képviselő.

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő az uniós parlamenti szavazással összefüggésben azt írta, "sajnos, immár egész Európában látják, hogy a legtöbb kormánnyal ellentétben a Fidesz rendszere nem megoldani akarja a válságot, hanem nyerészkedni próbál rajta".