A Budapesten idén szeptember 13-20. között kitűzött 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) az új koronavírus-járvány miatti 2021-re történő elhalasztását jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő - adta hírül az MTI.

A döntést Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen hozta meg. Az egy évvel történő halasztást a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzettel és ennek következményeivel indokolták, a hívők és zarándokok mozgására és gyülekezésére tekintettel - olvasható a vatikáni sajtóközpont vezetőjének közleményében.

Korábban a Vatikán már más, nagy tömegeket vonzó, nemzetközi egyházi találkozók megrendezését is jövőre halasztotta.

Az esemény megszervezésére már eddig is sok közpénzt költött a magyar kormány. Legutóbb március közepén jött hír arról, hogy a NEK megrendezésével összefüggő eszközbeszerzésekre, működési, szervezési és lebonyolítási feladatokra újabb 1 milliárd 957 millió forintot hagyott jóvá a kabinet a Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének. A kormányhatározat kiemelte, hogy a kormány elismeri a Magyar Katolikus Egyház kiemelkedő szerepét a hitéleti programok és beruházások megvalósításában, ezért támogatja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezését. A közel 2 milliárd forintos támogatást

Az Orbán-kormány 2016-ban már jóváhagyott egy 19 milliárd 454 millió forintos programot - a kongresszushoz kapcsolódóan - templomok felújítására. További 1,5 milliárdot pedig 2017-ben az esemény hungexpós rendezvényeire.