Koronavírus: megjelentek a legújabb adatok

Jóval gyorsabban terjed a járvány, mint az utóbbi napokban, egy nap alatt majdnem 628 ezer fertőzöttek regisztráltak világszerte.
Csernátony Csaba, 2020. november 25. szerda, 06:36
Fotó: Getty Images

Szerda reggelre világszerte közel 59,8 millióra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az amerikai Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő - magyar idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után megjelent - adatai szerint.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt majdnem 628 ezer új fertőzöttet azonosítottak. A friss járványadatok a járvány gyorsulását mutatják, vasárnapról hétfőre, majd hétfőről keddre ugyanis az új fertőzöttek száma 520 ezer, illetve 516 ezerrel nőtt. Szerda reggelre a gyógyultak száma 413 ezerrel 38,3 millióra emelkedett. A koronavírus okozta betegségben világszerte életét vesztette 13 343 ember, így a járvány halálos áldozatainak száma világszerte meghaladja az 1,4 milliót.

Így terjed a járvány a világban
Megnevezés2020. november 25. szerdaEgynapi változás
Fertőzött (fő)59 759 535627 719
Gyógyult (fő)38 265 892412 874
Halálos áldozat (fő)1 409 20813 343
Forrás: Johns Hopkins Egyetem, Napi.hu

Az adatoknál figyelembe kell venni, a világ országaiban mások a járványügyi szabályok, a tesztelési kapacitás is eltérő, ezért a megjelent adatok eltérhetnek a tényleges számoktól. Emellett ezek globális adatok, a különböző földrészeken, országokban különböző ütemben terjed a járvány.

 

A Johns Hopkins Egyetem interaktív térképén pedig az látszik, hogy a világ különböző országaiban hol tart a pandémia.

Magyarországon kedd  reggel majdnem 188 881 ezer fertőzöttet tartottak nyilván a hatóságok, azaz egy nap alatt 3929 fővel nőtt a számuk. Az aktív fertőzöttek száma közel 134 ezerre emelkedett. (A legfrissebb magyarországi adatokat szerdán - várhatóan - 9 óra körül publikálja a hivatalos kormányzati portál.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.11.25 09:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.11.25 09:22

A VÍRUS VÁLASZ ÉLETMÓDUNKRA Bernd Scherer/FAZ/RózsaS, német-sajtó figyelő

A járvány szembesít bennünket életmódunk következményeivel és a természethez való viszonyunkkal. Hibáinkból tanulnunk kell.

Nem földönkívüliek
A covid-19 egyre jobban fészkeli be magát életünkbe és megváltoztatja hétköznapjainkat. Ilyen helyzettel, itt, Közép Európában még nem volt dolgunk. Leírásához még nyelvünk sincs. Nem ritkán vírus elleni "háborúról" beszélnek. De valójában ki-mi ez az ellenség?

A vírusok is részei élővilágunknak. Örökítőanyagunk jelentős része fölszabdalt vírusokból áll. Az élet és az evolúció története tehát a vírusok története. A tudomány a vírusokat nem tartja valódi élőlényeknek. Bár a tény, hogy képesek szaporodni, erre utal, de ehhez egy vírusgazdára van szükségük. Osztódásukhoz, sokszorozódásukhoz saját programjuk van, de nincs saját anyagcseréjük. Így tekintve nem önállóak és nem számítanak élőlényeknek, tehát megölni sem lehet őket - csak szaporodásukat leállítani. Gazdaélőlény nélkül nem képesek létezni. A koronavírus gazdái emberi sejtek és a továbbiakban az emberi életmód, gazdasági cserefolyamatok, politikai struktúrák lesznek a vírus közvetítésének tulajdonképpeni médiumai.

A bolygó ember általi transzformációja: az antropocén
Az ember nemcsak a planétát transzformálja, hanem egyensúlyából is kibillenti. Ezt mutatja a Föld-paraméterek változása is. A CO2-fölgyülemlés, a tengerek savasodása egyidejű a vízfogyasztás, a műanyagtermelés növekedésével.
A vírus rohamos szaporodása és átadása ezen antropocén világ szerkezetét és hiányosságait hozza felszínre, próbára téve az egész világot. Szembesít bennünket életmódunk következményeivel.

A lokális orvosi infrastruktúrák sok helyen összeomlanak. Ezért milliárdokért időt vásárolunk magunknak, amely megengedi, hogy adekvát megoldásokat fejlesszünk ki, egzisztenciánk biztosítására.
ökobetyár-blog
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html