A módosítás a keretrendszer kibővítésére irányul annak érdekében, hogy a tagállamok felgyorsíthassák a koronavírus-járvány elleni küzdelem szempontjából fontos termékek kutatását, tesztelését és gyártását, továbbá hogy a koronavírus-válság közepette megvédhessék a munkahelyeket és fokozottan támogathassák a gazdaságot.

A tagállamoknak már most is számos más lehetőség áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy - az állami támogatásra vonatkozó szabályokkal összhangban - enyhítsék a koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásait. A módosított ideiglenes keretrendszer ezeket egészíti ki - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A bizottság március 19-én egy új, ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatásokra vonatkozóan abból a célból, hogy a koronavírus-járvány kapcsán támogassa az európai gazdaságot. A keretrendszer lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy maximálisan éljenek az állami támogatási szabályok által biztosított rugalmassággal, egyidejűleg pedig minimalizálja az egységes piacon belüli egyenlő versenyfeltételekre gyakorolt kedvezőtlen hatásokat.

A pénteki módosítás az alábbi öt további támogatási lehetőséggel bővíti az ideiglenes keretrendszert:

  • a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztés támogatása;
  • tesztelésre szolgáló létesítmények építésének és fejlesztésének támogatása;
  • a koronavírus-járvány elleni küzdelem szempontjából fontos termékek gyártásának támogatása;
  • célzott támogatás az adófizetés elhalasztása és/vagy a társadalombiztosítási járulékfizetés felfüggesztése révén a járvány által legsúlyosabban érintett ágazatok, régiók és vállalkozástípusok esetében;
  • a munkavállalók után bértámogatás formájában nyújtott célzott támogatás a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett ágazatokban és régiókban.

A módosított ideiglenes keretrendszer azoknak a már jelenleg is létező támogatásoknak a sorát is bővíti, melyeket a tagállamok a rászoruló vállalkozásoknak nyújthatnak. Így például lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ezentúl kamatmentes kölcsönöket, a kockázat 100 százalékát fedező hitelgaranciákat, illetve vállalatonként 800 ezer euró névértékig tőkefinanszírozást nyújtsanak a cégeknek.

A módosított ideiglenes keretrendszer 2020. december végéig lesz érvényben.