Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EMA 2021 március 22-i közleménye szerint áttekintették az ivermektin Covid-19 megelőzésében és kezelésében való alkalmazásának legújabb bizonyítékait és arra a következtetésre jutottak, hogy a rendelkezésre álló adatok jól tervezett klinikai vizsgálatokon kívül nem támogatják a használatát Covid-19 betegségben - idézi a közleményt a "Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó" Facebook-oldalt szerkesztő szakgyógyszerész.

Az ivermektin tablettákat az Európai Unióban bizonyos parazita féregfertőzések kezelésre engedélyezték, a hatóanyag bőrön keresztül való alkalmazása pedig egyes bőrbetegségek, mint pl. rozácea kezelésére javallott. Az állatgyógyászatban belsőleges és külsőleges paraziták elleni alkalmazásra rendelkezik engedéllyel - írja a hatóanyagról az oldalt szerkesztő Dobson Szabolcs.

Covid-19 kezelésében az ivermektin hatóanyagú gyógyszerek nem rendelkeznek az Európai Unióban (kivéve nemzeti szintű ideiglenes alkalmazási engedéllyel Szlovákiában és Csehországban) engedéllyel és az EMA-hoz nem érkezett ilyen tárgyú forgalombahozatali kérelem. Médiahírek és az ivermektin alkalmazásával kapcsolatos közlemények nyomán azonban az EMA áttekintette a legújabb publikált bizonyítékokat a laboratóriumi vizsgálatokból, megfigyeléses vizsgálatokból, klinikai vizsgálatokból és meta-analízisekből.

A poszt szerint a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy az ivermektin képes gátolni a SARS-CoV-2 (a Covid-19 kórokozójának) replikációját, de sokkal nagyobb koncentrációkban, mint amekkora elérhető a jelenleg engedélyezett adagok révén. A klinikai vizsgálatok eredményei változóak, az EMA által áttekintett vizsgálatok többsége kisméretű volt és további korlátaik is voltak, beleértve a különféle adagolási rendeket és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszereket. Az EMA ezért arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek az ivermektin Covid-19-ben való alkalmazására klinikai vizsgálatokon kívül.

A szükséges koncentráció eléréshez szükséges dózisban a szer mellékhatásai fokozódhatnak, nem zárható ki a tocixitás.